vi-traffar-alejandra-riofrio-vinmakare-pa-navarro-correas-i-argentina
Vinkunskap

Vi träffar Alejandra Ríofrio, vinmakare på Navarro Correas i Argentina

En historia som såg sin början i Mendoza för över 200 år sedan – idag en framgångssaga. Det hela började så tidigt som 1798 när vingårdens grundare Juan Dios Correas planterade de första vinstockarna i Mendoza, Argentinas främsta vinregion.

Juan Dios Correas var en man med stora drömmar. Något som vi idag kan tacka honom för. Kvalitetsvinerna från Navarro Correas är resultatet av många generationer efter honom. Man har gått från att vara den lilla vinodlaren på landsbygden till en av landets ledande aktörer. 

Än idag följer vinmakarteamet Don Juan de Dios Correas filosofi, den de ärvt i generationer, om att ständigt söka förbättring i allt de gör. 

”Vår tradition är att göra ännu bättre vin, varje gång"
Vingården ligger i distriktet Agrelo, vid Andernas fot i Mendoza. Vineriet är högteknologiskt och både teknologi, innovation, hållbarhet och omsorg om miljö och klimat har tagits hänsyn till när vineriet byggdes. Allt är tänkt att generera så lite miljöpåverkan som det bara är möjligt.

Vi är nyfikna av oss och undrar hur det ser ut på vingården idag så vi ställde några frågor till Alejandra Ríofrio som är vinmakare på Navarro Correas för att få höra hennes ord om senaste skörden och vintrender hon ser komma, självklart passar vi på att fråga vad vi hittar i hennes vinglas om hon får välja.

Alejandra, berätta för oss om den senaste skörden. Hur känns nya årgången 2021, är du nöjd med den? Var det några utmaningar? 
Växtsäsongen 2021 startade med en varm vår och jämn blomning. Sen, i slutet av oktober gick temperaturen ner till mellan -5°C och -8°C vilket gav ett visst bortfall. Efter det så höll sig vädret varmt med molniga dagar och lite regn vilket gav oss utmärkt kvalitet på druvorna och därmed också hög kvalitet på vinet – mycket parfymerat, fräscht och med mjuka tanniner. Både vinmakare och vinodlarteamet är mycket stolta över resultatet och vi tror att det här kommer att bli en årgång som blir ihågkommen över tid, speciellt för sin fräschör.

I år hade vi, precis som året innan, stora utmaningar på grund av pandemin. Men vårt team arbetade hårt och medvetet i en liten grupp för att undvika att behöva stoppa produktionsflödet om det skulle vara så att någon i teamet blev smittad. Det var en stor utmaning för oss att klara men, vi gjorde det tillsammans.

Hur såg årgång 2020 ut för er?
Självklart är det så att vi har utmaningar, olika varje år eftersom det är så naturen fungerar och ibland kan det vara svårt att hantera. Under skörden 2020 drabbades vi av ett väderfenomen som kallas La Niña (den lilla flickan). Under La Niña är vädret oftast varmt och väldigt torrt. Utifrån ett vinmakarperspektiv ger detta en påskyndad mognadsprocess i druvorna. 

För våra gröna druvsorter tidigarelade vi skörden för att bevara den naturliga syran i vinet och de åtråvärda aromerna.

Våra röda viner fick en utrycksfull och kraftfull avslutning med robusta tanniner som sen mjukades av genom lagringen och fick sin rondör.

Anser du att vin görs i vingården eller i vineriet?
Den argentinska vinindustrin är ett utmärkt exempel på hur lagarbete ger ett utmärkt resultat. Under de senaste 25 åren så har forskning kring både vinodling och vinproduktion varit stor. Det finns ett kansli som arbetar med forskning och utveckling för vin, t ex för att hitta nya odlingsplatser, druvsorter, tekniker, bioteknologiska lösningar mm.

Vinodlarna behöver ha kunskap och erfarenhet för att kunna arbeta med utveckling i vingården, detta leder till att de kan producera rätt druvkvalitet som vinmakaren vill ha. Man arbetar tillsammans för att göra fantastiska viner!

Vilka trender ser du för vin från Navarro Correas och er region i framtiden?
Sedan några år tillbaka ser vi en trend för mer hälsosamma val. Vi ser en tydlig trend i den naturliga frukten, osminkat, enkelt och ärligt. Detta tackar vi moder natur för.

Vi har tidigarelagt skörd för att ta tillvara vinets kvaliteter i doft och smak, den naturliga syran för att kunna utveckla viner med lägre alkoholhalt. Vi går mot en mjukare rostning av våra fat och gör mer vin som fått vila i större lagringsfat alternativt i stora äggformade cementtankar.

På vingården gör vi ett viktigt arbete för att rädda och bevara gamla druvsorter som en gång planterades av våra förfäder här i Argentina. Vinrankor som ursprungligen kom från Italien och Spanien.

Kan du rekommendera någon favoritkombination av mat och era viner som du vill tipsa oss här hemma i Sverige att prova? 
Jag brukar alltid säga att den bästa kombinationen av mat & vin är den som gör dig glad. Själv älskar jag grillad fisk och skaldjur på grillen och hemma brukar jag matcha den typen av mat till våra vita viner och även till unga viner från Colección Privada-serien.

För några år sedan började jag utforska det libanesiska köket, matkultur från min mans familj. Vi äter alltid libanesiskt på min födelsedag och då börjar vi med hummus, pitabröd, tabbouleh och babba ganoush med mousserande vin serverat till detta, det friskar upp och smakerna kommer fram på ett bra sätt.  Till huvudrätt blir det keppe eller shawarma som ackompanjeras med Juan de Dios, Selección del Enólogo eller Structura.

Har du provat någon typisk svensk maträtt och matchat den till något av vinerna från Navarro Correas?
Nu vet jag inte så mycket om svensk husmanskost men jag känner till rökt lax och det är en av mina favoritingredienser när jag gör tapas, vilket passar jättebra att kombinera med vår Sparkling Brut Rosé.

Har du varit i Sverige någon gång? 
Tyvärr har jag inte besökt Sverige än, men det är på min önskelista att göra då en av mina drömmar är att få spendera julen med min familj i Sverige och att då få se norrsken.

Och avslutningsvis, vad ser du mest fram emot 2022?
Varje år förnyar vi hoppet om en bra skörd. I mitt hjärta önskar jag mig en fin säsong och att Navarro Correas ska få växa internationellt, men framför allt önskar jag att vi får ha hälsan i behåll, i mitt team, deras familjer och min familj. För det spelar ju ingen roll hur du jobbar och studerar, hur framgångsrik du är, om du inte har någon att dela glädjen i framgången med.

Från redaktionen tackar vi Alejandra för att hon gett oss en inblick i hennes arbete som vinmakare på Navarro Correas och samtidigt vill vi, för dig som läst artikeln och blir nyfiken på att prova vinerna från vingården tipsa om att det går att köpa flera av Navarro Correas viner här hemma i Sverige. Vissa säljs genom privatimport via Systembolaget och några finns i beställningssortimentet, fyra viner finns i butik varav ett av dem säljs på box. Klicka på länkarna för att se respektive sortiment:

Navarro Correras på Systembolaget »

Hela urvalet från Navarro Correas som finns i lager i Sverige »

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 02 Feb 2022