vin-svamp-och-ost-kombinera-ratt
Vinkunskap

Vin, svamp och ost - kombinera rätt

Vin har varit en måltidsdryck i tusentals år och har många olika komponenter som hittar naturliga bryggor till mat. Detta gör matchningarna dem emellan otroligt spännande och inte nödvändigtvis så hemskt svåra att klura ut. Grundsmaker som syra och sötma samt karaktären på vinets fruktighet, fyllighet och mycket mer hittar gärna en kompis på tallriken. Lyckan är naturligtvis när stjärnorna står rätt och kombinationen gör att både vinet och maten lyfter till oanade höjder. 

En kul vinkel på temat är att en jäst produkt, som vin, ofta passar utomordentligt till vissa livsmedel med ”jästiga” smaker som till exempel bröd av alla de slag. Smörstekt brioche, krutonger och stekt toast är fenomenalt att matcha till vin, allra helst om detta drar mot en jästig eller brödig karaktär.

Gott till Champagne, Cava och Crémant

En annan variant på tema svamp är att matcha Champagne, Cava, Crémant eller liknande mousserande vin till ostar med vitmögelhölje. Här har vi en annan typ av svamp, och ett ytterligare exempel på en ”match made in heaven”. Lite extra bra lirar denna typ av ost till just mousserande vin framställt med traditionell metod då denna innebär att vinet lagrats på sin jästfällning efter kolsyrejäsningen. Detta ger i sin tur vinerna en härligt brödig karaktär som är en vän av just vitmögelostar som Brie eller Brillat Savarin. Observera att milda mögelostar är att föredra då en grönmögelost är för karaktärsstark och dödar vin av denna typ. Dock ska vi inte, vad gäller milda vitmögelostar, exkludera kombinationer med stilla vita viner som lagrats med jästkontakt, exempelvis Muscadet eller i många fall vit Bourgogne. Processen ger vinet krämig textur och jästig underton. Även kittostar är en kul och ofta något smakrikare kompis till vin och passar många gånger både till mousserande, vita och lättare röda viner.

Kaka söker maka

Jästen är alltså som vi alla vet en typ av svamp och eftersom kaka söker maka är även kombinationer mellan vin och svamp högst lyckade. Stekt svamp, svampkräm, svampstuvning, svampsås…oj vad gott! 

I regioner som är svamprika och där man av detta skäl använder mycket svamp i sin matlagning hittar man också viner som gifter sig gudomligt med just olika svampanrättningar. Exempel på sådana fina giftemål är den piemontiska druvan nebbiolo ihop med svamp, och även den burgundiska pinot noir är ljuvlig till svampanrättningar. 

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 25 Sep 2023