vin-till-pasksillen
Vinkunskap

Vin till påsksillen?

Många hävdar med en dåres envishet att vin, det kan man INTE servera till den inlagda sillen. Sillen som ju dyker upp i en hel mängd former och skepnader på både julbordet, bland dekorerade ägg som en del av påskmaten och inte minst att njutas till det somriga, björklövade midsommarfirandet. Den är helt enkelt en stor del av vårt måltidsarv och måste bara finnas med vid våra svenska högtider.

Vi dryftar oss dock att utmana villfarelsen att vin inte lirar därtill och vill nog påstå att det går strålande med vin till denna ursvenska anrättning, även om man naturligtvis historiskt har serverat öl och nubbe. Eftersom vi inte har en bakgrund som vinproducerande land så sitter självklart denna tradition kvar och biter sig fast. Det är så vi alltid gjort. Eller?

Finessen med inlagd sill är att den är både syrlig och söt. Ni vet den berömda 1-2-3-lagen. Så väljer man bara ett vitt vin med bra syra samt liten avrundande sötma blir detta utan större ansträngning en ljuvlig ”match made in heaven”. Vi speglar helt enkelt karaktären i inläggningen med karaktären på vinet. Ett helt torrt vitt vin kan vara en viss utmaning men det blir inte fel om man väljer ett mjukt fruktigt vitt vin utan alltför brutal syra. Här hjälper fruktigheten till och gör att vinet ”känns sött” även om det de facto är utan restsötma.

Men allra bäst sjunger som sagt kombinationen om man serverar ett halvtorrt vitt vin till sillen. Något som är helt makalöst gott, och inte bara till sill, är riesling med restsötma. Rieslingviner är alltid packade med hög, läskande lasersyra och sneglar vi på tysk riesling finns det dessutom en uppsjö dito med sötma i halvtorrt utförande eller till och med lite torrare än så – med endast några gram avrundande restsocker. En bonus vid festligheterna blir att vinet även passar gudomligt väl till övrig fisk, inte minst laxen.

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 06 Mar 2024