vinval-till-umami
Vinkunskap

Vinval till umami

Skaldjur är kanske något av det godaste man kan njuta av och dessutom blir det alltid vackert, lyxigt och festligt på tallriken. Smakprofilen varierar beroende på typ av skaldjur och tillbehör – och påverkar valet av vin till härligheten.

När du kombinerar vin tillsammans med skaldjur bör du beakta den femte grundsmaken, umami. Den kan vara lurig då den inte lyfter alla viner, utan kan i stället stöka till det med vinmatchningen. Sträva samt viner med fatkaraktär är speciellt svåra tillsammans med umami. I värsta fall kan man uppleva en metallisk och oangenäm smak. Man bör även ta hänsyn till sötman i skaldjuret, exempelvis kräftor och ostron som skiljer sig i sötma. Är det sötare skaldjur som serveras, går det utmärkt med ett fruktigare vin, gärna med lite restsötma. Då möter vinets sötma, skaldjurets sötma, vilket bildar en utmärkt smakmatchning.

Enkelt att lyckas

Som tidigare nämnts påverkar tillbehören smakupplevelsen. Många av de klassiska tillbehören är väldigt vinvänliga och fungerar som smakbryggor. Exempelvis smörigt roströd med lagrade ostar eller västerbottenpaj och/eller citronmajonnäs, hovmästarsås och så vidare. Dessa tillbehör gör det extra enkelt att lyckas med vin & skaldjurscombon. Generellt passar mousserade, vita eller ljusa roséviner allra bäst, det beror på att man då lyckats eliminera strävheten. Även ekfatslagrade vita viner kan bidra med viss strävhet och man får vara extra vaksam. Hög syra i vinet är ofta av godo då det är vanligt med pressad citron, aioli och dylikt till de goda skaldjuren. 

Några vintips som lyfter upplevelsen till oanade höjder!

Leth Grüner Veltliner Familien Reserve: 
Ett friskt, fruktigt och mineraldrivet ekologiskt vin på Österrikes nationaldruva, med inslag av grapefrukt. Passar utmärkt till både rökta räkor, kräftor och hummer.
Côté Mas Rosé Organic:
Ett elegant, ljust sydfranskt rosévin med karaktär av blodapelsin och persika som passar in nästan överallt. Ljuvligt till blåmusslor, krabba och havskräftor.
Champagne Guldkula Brut Resérve:
En ljuvlig champagne med toner av röda vinteräpplen, rostat bröd, nötter, mineral och honung. Underbart till svenska ostron, pilgrimsmusslor och räkor – varför inte till en Toast Skagen!

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 10 Aug 2023