sommartips-med-svalka-frisk-syra-och-smakrikedom
Inspiration

SOMMARTIPS – med svalka, frisk syra och smakrikedom

När den efterlängtade sommaren äntligen nalkas och allt är intensivt, mättat grönt och skönt lockas vi lite extra att dricka och njuta av svala, friska, uppiggande viner. Man söker denna drömmiga årstid ofta både törstsläckande svalka i glaset, frisk syra och gärna smakrikedom i vinet i form av solmogen frukt, väldoftande örter eller skira blommor. 

Sommar även i glaset. Kanske söker man även livliga, festliga bubblor? Många vita viner bjuder på en tydlig och njutbar aromatiska profil som lämpar sig väl att njutas i ensam majestät, men den är även mycket bra samarbetspartner till sommarmaten.

Hur ska man tänka?

Tja. Vill man ha ett så kallat ”pratvin” till mingel, före maten eller över härliga samtal så bör vinet var relativt fruktigt och smakrikt men behöver inte nödvändigtvis var överdrivet komplicerat eller ha brutal syra. Sedan, måste ju poängteras, handlar det ju om personliga preferenser och smak så detta är bara tips och fingervisningar. Mysiga viner som passar utomordentligt i eget majestät är exempelvis örtig nyzeeländsk sauvignon blanc, saftig och fruktig spansk viura, saltstänkt portugisisk alvarinho, frisk och solmogen italiensk vermentino eller varför inte en nyavärldenriesling? Javisst, druvan gör sig bäst i svala klimat men både Nya Zeeland, Sydafrika och Australien uppnår strålande resultat och ljuvlig riesling på lite altitud och/eller med svalt mikroklimat. Annars är självklart klassisk tysk riesling underbart gott, men glöm för all del inte bort det småskaliga men kvalitativa vinlandet Österrike, som är ett säkert kort för frisk, mineraldriven och torr riesling.

Mousserande vin till ditt mingel?

Det får gärna vara torrt så man inte blir ”mätt” redan innan maten. En crémant kan vara lämplig, kanske en druvig variant från Loire? Även cava med sin fylliga kropp och fruktiga framtoning passar utomordentligt. Dessutom är dessa viner plånboksvänliga och passar utmärkt både till snittar och plock. Vill man ha en sötare profil och inte serverar tilltugg går det naturligtvis finfint med en generös, päron- och melondoftande prosecco.

Till sommarmaten då?

Ja, man kan ju alltid tänka på att matcha den lätta känslan i vinet även på tallriken. Balans. Ett vin med lätt kropp behöver mat som också är lite lätt för att inte bli överväldigad och överkörd av tyngd, kraftfulla smaker och överdrivet feta såser. Har man däremot ett fylligt, smörigt vitt vin så kan man kräma på med smörstekt, panerat eller en kralligare sås i sin anrättning. Man kan också ”smakspegla”. Ett fint och användbart ord och koncept! Man kan helt enkelt använda sig av karaktären som vinet påvisar och spegla denna på tallriken.  Exempelvis som du, vilket är vanligt i sauvignonblancviner, känner färska örter, vinbärsblad och tomatkvist i vinets bouquet/doftprofil så kan man spegla det med liknande smaker i maten, till exempel en gazpacho, en nässelsoppa eller en tomatbaserad Bouillabasse…. och så vidare. Har vi ett blommigt, örtigt och fylligt vitt vin från Rhônedalen i glaset så speglar vi detta med färska örter på tallriken, kanske några färska, ätbara blommor? Vi ska inte glömma att vi ju som bekant äter även med ögonen.

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 03 Jun 2025