undvik-jobbet-infor-nyar
Inspiration

Undvik jobbet inför nyår

Många är de långa tipslistor som florerar i vårt digitala flöde. För många. Hur många listor orkar vi läsa? Kanske några, men sen tar det stopp. Istället får du enstaka tips här och med lite finurlig planering undviker du värsta jobbet inför nyår.

Bästa tipset är såklart att ha ett lager hemma att plocka från, men att ha en välfylld vinkällare är få förunnat. Ofta står vi där mitt i vår vardag, funderar och känner oss lätt rådvilla. Är det som den danske filosofen Kierkegaard sa att ”val skapar ångest”?

Gå på rekommendationer! 
Kanske en vän till dig är expert, självutnämnd eller utbildad spelar ingen roll. Lyssna och lär, du snappar alltid upp något nytt. Även om utläggningarna kring terroir kan bli övermäktiga, låt det passera och anteckna artikelnummer på det din vän rekommenderar. Sätt sen av tid i kalendern att besöka Systembolaget när det är lite lugnare i butiken.

Fråga personalen i butiken!
Systembolagspersonalen är duktig och de är speciellt bra på att tipsa om vilken dryck du ska välja till den mat som du planerat att laga. Ge dem en chans att överraska dig med något nytt.

Vi finns här för dig! 
Har du en fråga kring mat- och dryckesmatchningar så kontakta oss på redaktionen@vinlistan.se så svarar vi på dina frågor. Kanske har du ett visst recept som du har haft svårt att hitta den rätta drycken till, hör av dig så hjälper vi till.

Här är vårt tips till nyårsmaten
Nu inför nyår har vi fått in frågor kring tips på dryck till tolvslaget och tänkte därför passa på att tipsa om en champagne som finns att köpa på Systembolaget. Är du ute efter en present att ta med till nyårsmiddagen? Är det skaldjur på menyn till nyår? Kan tänkas vara så. Då tipsar vi om den nyhet som släpptes i Sverige i våras, Pommery Blanc de Blancs. Ett fynd enligt Allt om Vin, en champagne som fått 6 prickar på tärningen i Svenska Dagbladet, högsta betyg!

Eftersom den här champagnen är en nyhet för många är det också lite häftigt att den kom med på topplistan som en av de rekommenderade champagnerna i vintävlingen Årets vinare. Detta trots att den inte är en så välkänd skumpa, ännu.

Den här champagnen säljs styckvis i en fin trälåda. Perfekt att knyta en rosett runt lådan och vips så har du en present att ge till värdinnan till nyår. Eller servera till skaldjuren såklart. Gratinerad hummer och Pommery Blanc de Blancs är ett utmärkt supétips.

Om champagnehuset Pommery
Pommery grundades redan 1836 och är ett champagnehus av rang och innovation. De var först med att göra brut-champagne, dvs torr champagne med max 12 g socker per liter, och de är idag den största enskilda ägaren av Grand Cru-vingårdar, de högst klassificerade vingårdarna i Champagne. Pommery får fyra av fem stjärnor av champagneexpert Richard Juhlin vilket innebär att det är en ”fantastisk producent där vissa viner håller världsklass”.

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 01 Dec 2018