prisvardhet-fran-sodra-frankrike
Vinkunskap

Prisvärdhet från södra Frankrike

Få länder har den ikonstatus som Frankrike har vad gäller vinproduktion och världsberömda viner. Många är de som tycker att landet är moderskeppet när det kommer till vinodling och vinproduktion. Och visst är landet stort vad gäller vin – med en lång och framgångsrik historia. 

Faktum är att Frankrike är det största vinlandet i världen vad gäller produktion och man har många och långa anor och traditioner. Oräkneliga, kanske till och med de flesta, länder i vinvärlden tar naturligtvis intryck och inspiration av Frankrike och dess druvor, odlingssätt och vinstilar. Områden vi känner till bäst är de som levererar prisade ikonviner med höga priser på världsmarknaden- som Champagne, Bourgogne, Bordeaux och Rhone. Dock finns ju faktiskt områden i Frankrike som inte är riktigt lika beryktade men som kommer stort i kvalitet och popularitet. Då dessa inte riktigt har fått samma höga status, ännu, kan man hitta extremt prisvärda viner här. Låt oss exempelvis snegla lite på södra Frankrike.

Hav och berg och bländande solsken

Här i landets södra delar är det nära till både hav och berg och vid den bländande solkusten njuter druvorna av solens värmande strålar 300 dagar per år. Området bjuder på både friska vindar, en mängd olika jordmån samt Medelhavet som värmer på vintern och svalkar på sommaren. Intill vingårdarna trivs de lokala örterna lavendel, rosmarin, timjan och salvia – så kallad garrigue. Miljön påverkar stilen på vinerna och ger dem dess typiska, ofta örtiga, sydfranska profil.

Solen, värmen och det milda medelhavsklimatet ger druvorna något mer mognad och en generellt mjukare och generösare stil än vinerna från de norra delarna i landet – speciellt i jämförelse med viner från områden inne i landet med ett tuffare kontinentalt klimat. Languedoc-Roussillon till exempel är ett sydfranskt och stort vinområde som historiskt levererat ”enkla” vardagsviner men som nu börjar hitta sin fulla potential. Jordmånen är nämligen väldigt varierad här vilket borgar för att en mängd olika druvor trivs och detta i sin tur leder till viner med en mängd olika stilar. 

Klädsamt prisvärt

Idag hittar vi istället för oinspirerade bulkviner finessrika och komplexa viner här i söder, och vinmakare med stor ambition. Kvaliteten är ofta oväntat hög för prislappen. Marknaden har inte riktigt hunnit med och därför är dessa charmiga viner fortfarande väldigt klädsamt prisade. Dessutom åtnjuter vingårdarna lite mer sol och värme här nere vid Medelhavet vilket innebär mogna druvor och en solmogen och fruktig karaktär i vinerna. Rätt odlade druvor och en skicklig vinbonde kompletterar och balanserar sedan detta magnifikt i vinerna med frisk syra och balanserad strävhet. Sydfranska viner ger väldigt mycket ”bang for your buck” och är väldigt tacksamma både som de är och som kompanjoner till många av dina kulinariska anrättningar!

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 05 Jun 2024