varfor-valja-alkoholfritt-vin-istallet-for-vatten
Vinkunskap

Varför välja alkoholfritt vin istället för vatten?

Självklart går det finfint att njuta av vårt formidabla svenska vatten till maten eller lyxa till det och soda-streama dito. Men ibland känns det lite själlöst, speciellt när alla övriga kring bordet njuter av något gott vin. Känns det som du vill piffa upp middagsupplevelsen? Varför inte bjuda dig själv på lite gott alkoholfritt vin istället!

Alkoholfria viner har kommit en bra bit på väg och är något av en växande trend. Förr var de förvillande lika ett hederligt glas saft. Speciellt de röda alkoholfria vinerna som erbjöds på marknaden var inte mycket att skriva hem om. Men idag framställer man de alkoholfria vinerna med större omsorg och kunskap vilket ger smakrikare och seriösare produkter. De jäses först precis som ett ”vanligt” vin, för att sedan gå igenom en process där man helt enkelt, eller egentligen inte enkelt alls, tar bort alkoholen. 

Ett alkoholfritt vin är alltså närmare vinerna med alkohol i karaktären eftersom det varit jäst från början. Så är man ute efter ett bra substitut till måltiden eller bara en god dryck i glaset så finns det nuförtiden många jättebra både mousserande, vita, rosé och röda viner – helt i avsaknad av alkohol. Men inte saknar de karaktär för det!

Självklart är det även hälsosamt att ibland byta ut vinet eller drinken mot något utan alkohol. Man behöver ju faktiskt heller ingen ursäkt, det är inga konstigheter om man inte vill eller kan dricka alkohol och det ska ingen ifrågasätta. Det går fint att välja alkoholfritt i alla lägen, även i baren och vad gäller drinkar och cocktails. Och på krogen och restaurangerna har man bra koll och erbjuder idag i princip alltid bra alternativ till sina alkoholhaltiga drycker, samt helt alkoholfria vinpaket till menyerna. Snyggt!

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 18 Jan 2024