appassimento-skola
Vinkunskap

Appassimento-skola

Ordet appassimento ser vi på många vinflaskor idag. Oftast på röda men även på vita. Det är en tillverkningsmetod i vinvärlden som har hängt med i många år, men frågan är om den inte är mer populär nu i modern tid än någonsin?

Ordet appassimento är italienskt och betyder skrumpning eller förtorkning. Det kanske inte låter så lockande i vinsammanhang, men tack och lov smakar det bättre än det låter. Begreppet har gett namn till appassimento-metoden, den tillverkningsmetod man använder sig av för att torka druvorna då till exempel ett Amaronevin ska framställas. Detta gör man för att druvorna ska skrumpna ihop och på så vis få en högre sockerhalt. Ju mindre och mer uttorkade druvorna blir desto mer förhöjs smaken i dem. Tänk russin och annan typ av torkad frukt.

Även om vinerna som är gjorda enligt appassimento-metoden har fått sig ett rejält uppsving de senaste åren, så är det alltså ingen ny metod.

Metoden har en lång tradition i Italien och är vanligast i de norra delarna av landet, särskilt i Venetien där de populära Amarone och Ripasso-vinerna kommer ifrån.

Regelverket kring just Amarone är hårt. Druvorna ska ligga och torka i backar eller trälådor i ett ventilerat utrymme i minst 100 dagar för att uppnå önskad sötma och torkning. Därefter pressas druvorna och man kan sätta igång jäsningen, för att sedan få ett kraftfullt och smakrikt vin. Det tar med andra ord tid att framställa en Amarone, vilket förklarar att de kostar en liten slant.

Klase med druvor som har torkat ungefär en månad. Det syns knappt att de är i torkningsfasen – de lokala druvorna torkar långsamt.

Just kraft och smak är anledningen till att man använder sig av appassimento-metoden. Vinerna som har genomgått denna process får alltid stora smaker av körsbär, skogsbär, torkade frukter, choklad och kakao. Inte konstigt att de är så populära. För vem tycker inte om söta bär och choklad?

I Sverige har vi tagit emot denna typ av viner med öppna famnar. Kanske har det med vårt klimat att göra - värmande och fruktdrivna viner behövs under de kalla vintermånaderna. Och de passar fint till våra mustiga grytor, rätter med vilt och även en välfylld ostbricka.

 

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 02 Nov 2018