australien-som-vinland-south-australia
Vinkunskap

Australien som vinland; South Australia

Australien är ett omåttligt populärt vinland och många har fallit för den direkta, generösa vinstilen. Ända fram till slutet av 1970-talet bestod produktionen dock mer av kvantitet än kvalitet och vidare var en stor andel starkvin. De fruktiga och lättgillade vinerna från ”down under” lanserades dock som ”Sunshine in a Bottle” på 80-talet och gjorde stor succé världen över, så även här i Sverige.

Under en period i slutet av 1980-talet var vårt land till och med Australiens största marknad och vinerna skeppades hit på stora tankbåtar på löpande band. Förutom stilen så var etiketterna lättbegripliga och utan krångel till skillnad från många europeiska vinnationer. Här fanns istället tydlig information om druvsort och en kort smakbeskrivning som underlättade för vininköpet.

Lite historia för den som vill

För snart 250 år sedan planterades de första sticklingarna på östkusten i Australien. Det var Arthur Philips, brittisk guvernör, som blev inspirerad att plantera vinodlingar här – endast 8 år efter att kontinenten upptäcktes av James Cook. Några inhemska plantor av vitis vinifera, vindruvan, fanns inte så planteringarna bestod uteslutande av europeiska druvsorter. En tongivande figur i landets vinhistoria var James Busbys. Busby var bland annat den som introducerade druvan syrah (shiraz) från moderskeppet Frankrike och området Rhônes’ kronjuvel, det ikoniska området Hermitage. Trots att druvan är identisk med just den franska syrah så har druvan fått ett eget uttryck och man har utvecklat en egen stil i Australien. Shiraz, som druvan benämns i de flesta engelsktalande vinländer, är idag den mest odlade druvan i Australien. Närmare 30 procent av den totala odlingshektaren utgörs av just shiraz.

Kustnära odlingar

Landets vinodlingar ligger företrädelsevis längs kusten, då vattenmassor och vindar svalkar ner under heta perioder. De ligger alla också samlade i landets södra delar, då druvan trivs i växtzonen mellan den 30:e och den 50:e breddgraden. Längre in i landet och norrut är det helt enkelt för hett i Australien för vitis vinifera – den ädla men också svårodlade och kluriga vindruvan.

Ett område, kanske det viktigaste, är området South Australia. Dess vingårdar är samlade i delstatens sydöstra hörn och på hela 70 000 hektar produceras närmare hälften av Australiens viner. Och visst är de flesta av oss bekanta med distrikten Clare Valley, Barossa Valley, Eden Valley och McLaren Vale, kanske även Padthaway och Coonawarra. Flera av distrikten är världskända för sina högklassiga viner på landets signaturdruva, shiraz. South Australia som vinregion ingår i den övergripande ursprungsbeteckningen South-Eastern Australia, som också innefattar Victoria, New South Wales, Tasmanien och delar av Queensland.

Kvalitet och mångfald är dagens melodi

Idag har Australien höjt ribban ytterligare kvalitetsmässigt och hittat sin egen stil. Ambitionen är många gånger hög och man levererar inte bara solsken utan struktur, syra och personlig karaktär. På bara ca 250 år har landet satt sina viner på världskartan och under de senaste decennierna utvecklats ytterligare och kvaliteten och vinernas personlighet har fått ett rejält lyft. Missa inte landets fantastiska viner och dess stora mångfald!
 

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 06 Aug 2024