besok-en-vingard
Vinkunskap

Besök en vingård!

Det kanske känns fjärran med vingårdsbesök i dagens läge. Men det skadar inte att drömma och längta sig bort.

Man måste blicka framåt, planera och hoppas på det bästa. Även om det känns långt bort med resor just nu, så kommer vi förhoppningsvis att kunna boka både tåg och flyg på ett någorlunda vanligt vis framöver.

Många av oss längtar efter sol och bad. Andra efter storstädernas puls. Medan en del av oss kanske tänker på böljande vinfält, svala vinkällare och vinprovningar. De flesta vingårdar är alltid redo för besök. Och en sak är säker – de längtar mer än någonsin efter att ta emot oss som tycker om vin. 

Guidad tur

Vad ska man tänka på inför en vinresa och besök på vingårdar då? Först och främst bör man ta reda på om vingården ens har öppet för att ta emot besökare. Gå in på deras hemsida och undersök. Titta efter eventuella öppettider och villkor. Är besöket gratis eller tar man betalt för en guidad tur och provning? 

Visa din uppskattning

En del vingårdar har öppet året om och kräver ingen förbokning. Då är det bara att dyka upp. Detta gäller generellt vinerier i områden som är vana vid turister, särskilt i Kalifornien där många vinhus, restauranger och hotell ligger tätt. Där har man stor erfarenhet sedan länge att ta emot besökare året om, något som kräver en hel del resurser i form av personal och även ett välkomnande besökscenter. Och inte minst en välfylld butik, med allt från kepsar till vinglas och t-shirts. Köp en souvenir när du är på vingårdsbesök. Du vill väl visa vilket vin du gillar!

Sugen på något speciellt?

I Europa är det inte riktigt samma visa. Där krävs ofta en tidsbokning, fast du är lika välkommen för det. Vissa av besöken kan bokas direkt på hemsidan, men ibland är det bättre att mejla direkt till gården och boka en tid. Ett alternativ är också att kontakta den svenska vinimportören för respektive vingård och stämma av läget.

Planera din resa

En del vinhus tar betalt för sina besök, räkna med allt från 10 euro och uppåt – allt beroende på vilken typ av tur du önskar och även vilka viner som ska provas. En guidad tur brukar ta cirka en timme och lägg till lika lång tid för en vinprovning. Du kan i stort sett alltid köpa vinerna direkt på gården. Så varför inte ta bilen ner till Europa nästa gång? Då kan du boka in flertalet besök och behöver inte tänka så mycket på bagage och vikt.

Har du många gårdar på önskelistan? Då rekommenderas ett besök på Google Maps eller liknande, för att kunna planera rutten, titta på avstånd och se till att resan går att få ihop rent logistiskt. Mycket nöje!

Tips på två vingårdar i Frankrike

Här är tips på två vingårdar där man kan boka besök i Frankrike, rekommenderas för vinintresserade läsare som även vill passa på att äta något gott till vinet. Hos Domaines Paul Mas finns en gourmetrestaurang och även en liten bistro med superkvalitet på maten. Hos Patriarche går rundvandringen ner i de kilometerlånga vinkällarna, så läckert besök. Hela staden Beaune är full med restauranger, det är bara att läsa in sig på vad man själv gillar, och kom ihåg att boka bord för kvällen. Rekommenderas!
 
Här hittar du länkar till vingårdarna om du vill ta kontakt för att boka in ett besök framöver:
Domaines Paul Mas, södra Frankrike
Patriarche, Beaune, Frankrike

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 13 Jan 2021