Bourgogne - beundrat och komplext
Bourgogne är ett av världens mest beundrade vindistrikt. Om inte det mest beundrade. Det finns nog inte något annat vinområde i världen som är så hyllat och så beundrat som Bourgogne. Vinerna hör till de mest eftertraktade och många gånger de mest exklusiva man kan köpa. Vad är det då som gör Bourgogne så beundrat, så eftertraktat och så speciellt?
Historia
Allt börjar någon gång på 300-talet. Redan då började man odla vin i Bourgogne och det var framför allt munkar och kyrkan som ägde och skötte om vingårdarna. De var tidiga med att dela upp området i mindre deldistrikt och plotter och man kartlade även de bästa lägena. De upptäckte också att pinot noir och chardonnay var de mest lämpade druvorna i Bourgogne. Efter den franska revolutionen år 1789 tog staten över all mark och nya lagar stiftades. Lagar som tog bort förstfödslorätten, och marken kunde därmed inte gå i arv som tidigare. Detta bidrog i sin tur till att Bourgogne delades upp i ännu fler plotter. Det förklarar varför detta kända vinområde ser ut som det gör idag, där en vingård kan ägas av flertalet vinhus.
Läget och klimatet
Bourgogne ligger i Frankrikes mitt, österut, nära gränsen mot Schweiz. Klimatet är kontinentalt, med kalla vintrar och somrar med höga temperaturer. Stora problem med vädret finns, framför allt under våren då hagel och frost kan förstöra många vinrankor och de kommande skördarna. Ju längre söderut man kommer, desto mildare är klimatet dock.
Druvor
Bourgogne som distrikt må vara invecklat. Men druvorna är i alla fall lätt(are) att hålla ordning på. De mest kända är framför allt den blå druvan pinot noir och den gröna chardonnay. Undantag finns såklart, med sauvignon blanc som odlas i lilla byn Saint-Bris. En mindre del av den lokala aligoté är också tillåten, den odlas i byn Bouzeron. De röda vinerna från Beaujolais består däremot av druvan gamay.
Viktiga områden och distrikt
Merparten av vingårdarna är små och kan ibland ägas av flera producenter. I norra ligger Côte de Beaune och Côte de Nuits, som är två större områden. Längre söderut ligger de mindre områdena Mâconnais och Côte Chalonnaise. De olika vingårdslägena delas upp inom ett appellationssystem - AOC-Appellations d’Origine Contrôlée. Chablis ingår också i Bourgogne, där framställs endast vita viner.
Jordmån
Chablis är framför allt känt för sina två typer av jordar, portland och kimmeridge. Båda är rika på kalkstek och lera. Kalkstenen hittar man även i Bourgogne och på dessa jordar odlas främst chardonnay. Pinot noir i sin tur, trivs bättre på en mix av lera och sand.
Kombination av ett utmanande klimat med hagel och frost, de små vinplotterna, små skördar och en stil som är älskad av så många, gör Bourgogne helt unikt. Här framställs några av de främsta vinerna på pinot noir och chardonnay i världen. Ofta i liten skala och med stora prislappar.