Brödig champagne till toast och smörgåstårta
Champagne, precis som annat vin, är absolut inte enbart menat som aperitif och mingelbubblor till fest – även om detta naturligtvis är ett av användningsområdena för denna fantastiska dryck. Champagne har ett så otroligt stort djup, komplexitet och många egenskaper som gör att man kan matcha vinet till enormt mycket på tallriken. Till exempel bjuder dessa viner på syra, smakrikedom, brödighet och en fruktighet som spänner från stenfrukt till äpplen till röda bär till torkad frukt beroende på champagnens producent, stil och ålder.
Men en sak som gör champagnerna extremt vänliga att matcha till väldigt mycket på tallriken det är ovan nämnda brödighet. Vad är då brödigheten och var kommer den ifrån? Vad innebär den i matchning med mat? Jo. Karaktären på bördigheten i champagne kan spänna från jäst till degspad, till nybakt franskbröd till rostat bröd, till smörstekt toast och brioche till den riktigt överrostade franskbrödskivan som har lämnats för länge i rosten- denna typ av mörkrostad karaktär kan till och med dra åt rostat kaffe. Att dessa noter finns i vinerna alls beror på att jästen ligger kvar i flaskan efter sista, kolsyregivande jäsningen. Förutom karaktären vinet får av denna lagring ihop med jästen så gör även hanteringen att man kan lagra champagne i många år, speciellt årgångschampagne och prestigechampagne.
Under lagringen sker det nämligen ett utbyte mellan jästen och vinet som kallas för autolys – det ger både de brödiga tonerna och hållbarheten. Brödigheten i champagne är en formidabel partner till allt som har med bröd att göra på tallriken- toast, rostat bröd, smörstekt brioche eller något panerat…. Champagnen hittar genast en smakkompis i detta bröd och det blir som man säger- ett fint giftemål.
Finessen är att det inte behöver vara så avancerat heller, en smarrig smörgåstårta med sitt ljusa bröd, och byggstenar av skaldjur, citron och majonnäs hittar alla smakbryggor till champagnen. Magi!
Man kan alltid spegla och tänka på HUR champagnens brödighet yttrar sig. Är den ljus, mittemellan, eller mörk? Diskret eller framträdande? Ge kombinationen lite eftertanke så kan man på ett fantastiskt sätt, om man nu är lite nördig, matcha denna till samma typ av brödighet på tallriken. Spännande, roligt och i slutändan ofta med ett helt fantastiskt resultat. Gör det bara!