chablis-till-hostens-skaldjur
Vinkunskap

Chablis till höstens skaldjur

Tycker du om chardonnay? Men föredrar en mer elegant sådan med strama smaker av citrus och rökig mineral? Då är Chablis ett fint val.

Inte chardonnay, men gärna Chablis?

Det finns säkert många som säger sig undvika chardonnay, men Chablis; det dricker jag gärna! Och nog har ordet Chablis något särskilt över sig. Både namnet och vinet smakar av klassisk fransk elegans. En elegans som är svårslagen. Och ständigt efterfrågad.

Det som gör Chablis så unikt är platsen. Läget, jordmånen och klimatet. Och att det bara odlas en enda druva i hela Chablis. Chardonnay så klart. Men är du ute efter solmogen, fyllig och smörig chardonnay med tropiska smaker och massor av frukt, då är inte Chablis rätt plats att leta på. 

Cool-climate i Chablis

Chablis ligger omkring två timmars bilresa sydost om Paris. Det är ett svalt område som är en del av den stora och välkända regionen Bourgogne. Tack vare att det ligger i den allra nordligaste delen av Bourgogne är Chablis dessutom extra svalt och räknas som ett så kallat cool-climate-område. Tack vare sin distinkta stil och att Chablis är så litet, klarar området av att stå på egna ben. Här är stilen torr, stram och vinerna lagras i regel på ståltank endast, eller bara en kortare tid på ekfat.

Jordmån från havsbotten

Chablis präglas också av en speciell jordmån som sätter karaktären på vinerna. Den består i huvudsak av lera och krita. Den dominerande jordmånen heter Kimmeridgen, som är rik på kalksten, mineraler och även fossiler och ostronskal. En gammal kvarleva från den tid då området var havsbotten. Kimmeridgen anses vara den bästa jordmånen i Chablis, den ger komplexa viner med stort djup. Därefter kommer Portland, som också är en blandning av lera och kalksten. 

4 uppdelningar inom Chablis

Det finns också flera mindre områden inom Chablis. För att lättare kunna identifiera karaktären på gårdarna har man delat upp dem inom fyra olika appellationsområden; Appellation Contrôlée.

  • AC Petit Chablis är den första nivån och också den största. Härifrån kommer merparten av Chablis viner. Omfattar omkring 3 600 hektar.
  • AC Chablis är nästa kliv på stegen med odlingar på cirka 1 000 hektar.
  • Chablis Premier Cru består av 40 vingårdar om 780 hektar. Dessa viner håller hög kvalitet och odlas främst på Kimmeridgen.
  • Chablis Grand Cru är toppen av appellations-stegen. Här delas de drygt 100 hektaren in på sju olika Cru-lägen, med fin solexponering och vältränad och kalkrik jordmån. 

Chablis till mat

Njut av ung och frisk Petit Chablis till ostron och färska skaldjur. De mer komplexa vinerna från Premier Cru eller Grand-Cru lägen kan du lagra i många år. Eller avnjuta till smakrika rätter med smöriga såser och fylliga grytor med fisk och skaldjur. 

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 26 Aug 2021