chardonnays-manga-ansikten
Vinkunskap

Chardonnays många ansikten

Smör, rostade fat, nötter och kola. Eller krispig citrusfrukt, mineral och rökiga stenar. Chardonnay anpassar sig efter växtplats, vinmakarens filosofi och dig.

Det är inget under att druvan chardonnay är en av världens mest utspridda druvor. Den är lätt att odla, ger stora skördar, är anpassningsbar och trivs bra i de flesta klimat.  Att den dessutom är en av världens mest populära druvor gör att den kommer i många olika stilar och prisklasser.

Druvans olika stilar – en tumregel

Rent generellt kan man säga att chardonnay som odlas i varmare delar av världen ger viner med tyngre och fylligare frukt och högre alkoholhalt. Chardonnay från till exempel Bourgogne i Frankrike är ofta svalare och fräschare i sin stil.

Minskad skillnad mellan nya och gamla världen

Förr brukade man dela upp vinvärlden i två delar; Nya Världen där länder som Kalifornien, Nya Zeeland, Sydafrika, Australien och Sydamerika ingår. Gamla Världen består av klassiska vinländer som Frankrike, Spanien, Italien och Tyskland bland annat. Men idag har gränserna och uppdelningen suddats ut. Visst är det många vinfirmor som  fortfarande producerar den smöriga och rika stilen. Fast trenden går mot fräschare viner med lägre alkoholhalt och en mer diskret fathantering.

Ekfat eller inte – båda funkar utmärkt

Just fat är något som chardonnay trivs bra med. Ekfaten ger vinet en rundare och krämigare smak av rostade nötter, kaffe, kola och smör. Fast chardonnay mår faktiskt lika bra utan lagringen på ekfat. Då smakar vinet istället friskt av citrus, örter, mineral och sälta. 
Tack och lov behöver du inte välja. Båda stilarna finns kvar, trender till trots. Och tur är väl det. En mer smörig chardonnay passar perfekt till smakrika rätter med smör och grädde. Varför inte torskrygg med brynt smör eller Caesarsallad med sin fylliga dressing? De friska vinerna från till exempel Chablis passar bättre till skaldjur, fiskgryta och ostron.

På tal om ostron. En annan god vän till ostron är champagne. Där är så klart chardonnay också inblandad. Den utgör en av tre viktigaste druvorna i området. En flaska champagne som är gjord på uteslutande chardonnay har beteckningen Blanc de Blancs på flaskan.

Vilken inriktning på chardonnay är rätt?

Som vanligt är det en smaksak. Det finns alltid gott om alternativ i vinets värld. Vare sig du vill ha ett bubblande vin eller något riktigt smörigt. Särskilt när det kommer till en av världens främsta och bästa druvor – chardonnay. 

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 18 Feb 2019