Choklad och vin i kombination
Choklad är inte bara underbart gott att matcha till vin. Denna goda och historiska konfektyr har faktiskt fler gemensamma nämnare med vin än man kan tro. Häng med och inspireras – här kommer lite kuriosa samt självklart några tips med matchningar till goda viner som är både otippade och mer etablerade.
Historia
”Therobroma Cacao”. Det vackra namnet betyder gudarnas föda och den ljuvliga kakaobönan har en lång och innehållsrik historia, precis som vindruvan. Mest troligt har faktiskt både vinframställning och kakaotillverkning tillkommit av en slump, som så mycket annat.
Vinrankan tros ha funnits på jorden i flera miljoner år, och människan har ätit de lockande, söta och saftiga druvorna mycket länge. Det första arkeologiska beviset på att man odlat druvor kommer från tiden när vi blivit bofasta och är faktiskt hela 7 000 år gammalt! Vinframställning och det man kallar ”vinets vagga” härleder man till trakten runt Eufrat och Tigris i nuvarande Georgien. Vad gäller kakaoträdet så använde sig både maya- och inkaindianerna av frukten. Först åt man det nyttiga fruktköttet och så småningom började man använda sig också av själva bönan. Kanske kastades dessa oansenliga vita ”frön” in i elden varpå de låg och rostades, pockade på uppmärksamhet och doftade gott. Faktum är att Columbus, när han landsteg Amerikas kust för första gången, fick smaka den dryck som är föregångaren till dagens drickchoklad. Han gillade den inte alls, och det blev istället den upptäcktsresande spanjoren Cortez som så småningom tog med sig kakaobönan till Europa. Vi tackar ödmjukast för det!
Gemensamma nämnare
- Odling och skörd av både kakao och druva kräver kunskap och erfarenhet samt att det är mycket arbetsintensivt. Både rankorna och träden är krävande att sköta och kräver stor närvaro i vingården och på plantagen.
- Kakaon växer i ett lite varmare bälte söder om vindruvans växtzon, men specifika förhållanden vad gäller klimatet krävs av deras respektive växtzoner för att leverera.
- Visste du att efter att kakaofrukten skurits ner och öppnats, så ligger den och jäser under bananblad några dagar? Detta utvecklar en stor del av kakaons doft och smakregister. Så jäsning är ytterligare något vinet och kakaon har gemensamt.
- Slutligen rostas ju kakaobönan, även denna process är viktig och ger chokladen mycket av dess karaktär. Vindruvan får i många fall på sitt håll istället vistas i rostade ekfat under jäsning och lagring, och dessa träfat rostas inuti innan användning. Detta ger karaktär av just mörk choklad, smörkola, alternativt rostat kaffe eller cederträ till vinet.
Hur matchar man då vin och choklad?
Varför inte prova hemma? Enkelt och kul! Här nedan finner du några förslag på goda kombinationer. Kanske dricker du ett av nedan viner till middagen och fortsätter sedan med choklad till dito vin för en fin avslutning utan att behöva mecka ihop en dessert. Vill du själv snickra ihop en matchning, undvik gärna choklad över 70 % i kakaohalt. Den har nämligen mindre fett, och fettet fungerar som en så kallad ”smakbrygga”. Dessutom är choklad med hög kakaohalt mer bitter, vilket många gånger bråkar med strävheten i det röda vinet. Speciellt om det är torrt.
-
Kombination 1
Ett vitt, friskt och örtigt vin kombinerat med vit choklad med citronsmak. Detta är en kombo som inte borde funka. Vit choklad är väldigt söt, och vinet är torrt. Man brukar som tumregel matcha syrligt med syrligt och sött med sött. Men här har vi både fett i chokladen som hjälper kombinationen, samt att chokladen är smaksatt med syrlig citronsaft. Urgott var för sig, magiskt ihop! Den feta chokladen rundar av vinets syra och citronsmaken hittar en smakspegling i vinet.
VIN: ERNST Sauvignon Blanc Chardonnay, Frankrike Artikelnummer: 78659
CHOKLAD ÄNGLAMARK Vit Choklad Citron EKO
-
Kombination 2
Ett rött mjukt vin ihop med mjölkchoklad med salt. Här hjälper vi kombinationen med salt. Salt och fett är alltid vinets vän. Så även om vinet är torrt, hjälper fettet i chokladen och saltet matchningen att sjunga.
VIN: ASCOT Pinot Noir, Kalifornien Artikelnummer: 55250
CHOKLAD MARABOU Havssalt
-
Kombination 3
Kraftfullt rött vin med mörk choklad med saltlakrits. Lakrits har en enorm förmåga att hjälpa smakkombinationer. Rålakrits är både söt, salt och örtig vilket gör att den alltid hittar komponenter att gifta sig med. Här hjälper vi det kraftfulla vinet lite extra, med salt. Vinet har dessutom lite karaktär av lakrits. Yum!
VIN: Maze Shiraz Cabernet Sauvignon Dark & Complex, Australien Artikelnummer: 2648
CHOKLAD LINDT SALTLAKRITS
Smaken är din egen
Det är alltid till syvende och sist din egen smak och dina preferenser som styr. Sakkunniga proffs, sommelierer och provningsledare kan guida och vägleda i djungeln av smaker och dofter för att ge riktlinjer och inspiration men just våra doftsinnen och vår smakuppfattning är högst subjektiv. Vi har olika referensramar och bakomliggande erfarenheter. Gillar du en ovanlig och på pappret mindre korrekt kombo?
Kör så det ryker! Ha kul bara. Det finns inga fel och rätt – bara njutning!