folj-med-till-rueda
Vinkunskap

Följ med till Rueda!

Rioja, Jerez, Barcelona och Baskien i all ära. De är kända och omtalade platser och städer i Spanien, som många nog redan har besökt. Idag åker vi till Rueda istället. 

Mot den portugisiska gränsen och cirka två timmars bilresa nordväst om Madrid hittar vi Rueda. En spännande spansk vinregion som borde få mer uppmärksamhet. 

Den gröna verdejo dominerar

Rueda är ett lite mindre känt vindistrikt som ligger i den stora regionen Castilla y Léon, kallad Kastilien och León på svenska. Distriktet ligger norr om Madrid och en bit söder om Ribera del Duero, en annan spansk vinregion. Då Ribera del Duero är vida omtalat för sina stora röda viner, gjorda på druvan tempranillo, är det den gröna druvan verdejo som dominerar i Rueda. 

En region på vinkartan

Tack vare en erkänd producent i Rioja, som tidigt såg potentialen i området, fick Rueda sin DO-märkning – ursprungsbeteckning – år 1980. Det innebär att man som producent måste följa vissa vinlagar och regler för att odla och producera vin därifrån. Det lyfte Rueda och satte regionen på vinkartan. Det gjorde också att andra producenter vågade investera där och sedan dess har Rueda haft ett högt anseende i landet. 

Även rött och rosé

Rueda ligger på en platå, cirka 700 meter över havet. Tack vare det trivs gröna druvor extra bra i Rueda. Utöver den inhemska druvan verdejo odlas bland annat viura, sauvignon blanc och även palomino fino – en av druvorna i sherry. Det görs också en mindre del röda viner och rosé i området. Även här odlas tempranillo – precis som i Rioja och Ribera del Duero – tillsammans med cabernet sauvignon, merlot och garnacha, som är det spanska namnet för grenache.

Floden Duero ger svalka

Rueda gynnas också av floden Duero, som slingrar sig genom Ribera del Duero och tar sig hela vägen över till Portugal. Där byter den namn till Duoro. Floden bidrar med friska brisar till vingårdarna och ger dem den svalka de behöver. För klimatet är kontinentalt i Rueda med långa varma somrar. Ibland kan temperaturen gå upp till 40 grader. På vintern finns det istället en stor risk för frost, något som kan påverka rankornas överlevnad. 

De andra gröna och blå druvorna till trots, så är det verdejo som alltid kommer regera i Rueda. Läs mer om den, hur den smakar och vad man ska äta till ett glas verdejo här

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 03 Maj 2021