verdejo-en-valsmakande-skonhet
Vinkunskap

Verdejo – en välsmakande skönhet

Spanien har en mängd inhemska druvor och förknippas ofta med röda viner. Idag tar vi istället en titt på den vita sidan av landets vinvärld.

Från norr till söder, och från väst till öst. Alla regioner i Spanien har sina lokala specialiteter. Vare sig det är mat eller druvor till vin. En av Spaniens många inhemska druvor är verdejo. 

Ursprung i Rueda

Det är ibland svårt att veta exakt varifrån vissa druvor kommer ifrån. En del påstår att druvan verdejo kom till Spanien från Nordafrika. Men troligtvis har verdejo sitt ursprung i det spanska distriktet Rueda, där den har varit känd i flera hundra år. Rueda ligger i det större området Kastilien och Léon - Castilla y Léon på spanska – cirka 17 mil nordväst om Madrid och mot landsgränsen till Portugal. 

Landets mest odlade druva

Utöver Rueda, som är den viktigaste platsen för verdejo, finns det också odlingar i regionerna Extremadura och Castilla La Mancha. Det är en av landets mest odlade druvor. Trots det, är verdejo fortfarande lite av en doldis. Mer om Rueda kan du läsa om här

Namnet skvallrar om färgen

Verdejo anspelar på druvans gröna färg. Verde betyder ”grön” på spanska och ska vara frisk, fräsch och smaka allt från peppar till gröna äpplen, citrus, mandlar och passionsfrukt. Ibland får några procent sauvignon blanc vara med i det färdiga vinet. En druva som verdejo trivs bra ihop med, och som den också har likheter med i form av syran och fräschören. 

Ungt vin med fräschör

Viner på verdejo ska rent generellt drickas när de är unga. De vinner på sin fräschör och sina pigga fruktdrivna toner. Särskilt om det är en skvätt sauvignon blanc med i vinet. Men en del exemplar, som kommer från utvalda vingårdar och har vuxit på lite högre, svalare höjder, kan lagras i flera år. 

Perfekt till säsongens primörer

Verdejo är ett perfekt vår- och sommarvin. Njut av ett glas till säsongens fina primörer. Kanske grillad grön sparris med riven spansk ost. En sallad med räkor eller rökt lax. Stekt vit fisk med örtsmör och färskpotatis skulle passa fint till ett glas svalkande verdejo också. Precis som lätt halstrad tonfisk med aioli. Eller kanske den spanska kalla soppan gazpacho med vitlökskrutonger. 

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 03 Maj 2021