framtidens-vingardar
Vinkunskap

Framtidens vingårdar

Spännande, ny teknik gör det enklare att värna om den hållbara vinproduktionen vi vinkonsumenterna efterfrågar mer och mer. 

Languedoc-Roussillon

Languedoc-Roussillon, två regioner som vanligtvis klumpas samman till ett namn, då de sitter ihop. Det här är den franska vinnäringens arbetshäst. Här produceras ofantliga mängder vin. Ja, nästan lika mycket som i hela USA. Här finns ett myller av mindre appellationer, underregioner, med krångliga namn som Picpoul-de-Pinet och Pic-Saint-Loup.

Står det Vin de Pays d’Oc eller IGP d’Oc på en flaska är det en geografisk betäckning som visar att vinet kommer från denna region. De flesta druvsorter odlas här. Från grannregionen Rhône har man välkomnat druvsorter som mourvèdre, grenache, syrah och viognier som samsas med kändisar som cabernet sauvignon, merlot och chardonnay. Regionens producenter håller den franska fanan högt med klassisk fransk vinproduktion och ett modernt inflytande där de ser möjlighet att vidareutveckla och arbeta med miljöfrågan. Ekologisk odling växer starkt i regionen.

Provence

I vackra Provence är rosévin såklart regent. De blekt lökskalsrosa vinerna har blivit en riktig dundersuccé internationellt sett och är den stil som hela världens vinmakare nu försöker efterlikna. Vinerna är oftast blandningar av flera druvsorter som ¬grenache, carignan, mourvèdre och cinsaut.

När 80% av regionens produktion utgörs av rosévin är det lätt att glömma att här även görs röda viner i världsklass. Främst i den lilla appellationen Bandol där druvsorten mourvèdre sitter i förarsätet. Vinerna blir väldigt tanninrika vilket gör dem ytterst lämpliga för långlagring. Även vita och roséviner från Bandol är värda att söka upp. Och även de går att lagra.

Sydväst (Sud-Ouest)

Denna lite anonyma region är ett samlingsnamn på mindre utspridda regioner där de mest namnkunniga appellationerna är Cahors, Jurançon, Bergerac och Gaillac. Alla appellationerna har sin specialitet, till exempel i Jurançon där det görs förträffliga söta vita viner på druvsorterna gros manseng och petit manseng.

I Cahors är det företrädelsevis röda viner på druvsorten malbec som dominerar och som bidragit till malbecs popularitet ute i världen, även om argentinarna numera har adopterat den som sin. På samma sätt har vinerna från Madiran på druvsorten tannat skördat stora framgångar som Uruguays nationaldruva.

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 18 Nov 2018