frankrikes-dolda-tillgangar
Vinkunskap

Frankrikes dolda tillgångar

När man tänker på Frankrike som vinland är det ofta de kända vindistrikten som får allt fokus: Champagne, Chablis, Loire, Rhône, Bordeaux, Bourgogne och såklart Alsace.

Men nu blickar vi istället söderut mot distriktet Languedoc-Roussillon, som står för en tredjedel av Frankrikes vinodlingsareal. På 1980-talet bildades »lantvins-distriktet« Vin de Pays d’Oc i regionen som med en flexibel vinlagstiftning öppnade upp för nytänkande och experimentlusta.

Många vinmakare från Australien, Nya Zeeland och USA har därför sökt sig till Pays d’Oc, och detta kombinerat med fransk finess har satt området på vinkartan som ett av de mest intressanta och prisvärda just nu.

Ett varmt klimat och närheten till havet gör platsen optimal och även de tre vindarna Mistral, Sirocco och Levant är viktiga faktorer för vinframställningen, de omgivande bergskedjorna ej att förglömma.

Låga skördeuttag, moderna metoder och karaktärsfulla druvor som chardonnay, viognier, sauvignon blanc och rousanne  gör att man kan skapa fräscha, fruktiga och spännande viner på den vita sidan. Grenache, carignan, syrah, merlot och pinot noir för att nämna några, ger temperamentsfulla röda viner med många uttryck i en generös och fruktdriven stil med fatlagring som krydda. Många producenter jobbar också med elegantare och stramare viner i mer klassiskt fransk stil.

Här finns helt enkelt viner att upptäcka för alla!

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 15 Okt 2018