gamla-lagar-och-nya-regler-i-rioja
Vinkunskap

Gamla lagar och nya regler i Rioja

Det finns gott om lagar och regler i vinbranschen och olika vinområden. Regionen Rioja i Spanien är inget undantag.

Alla som har njutit av en flaska rött vin från Rioja har säkert sett etiketten på baksidan. Ett klistermärke med olika färger, från grönt till rött och mer vinrött. De olika färgerna symboliserar vinets ålder och lagringstid. 

Reglerna styrs av ett lokalt konsortium, som finns i merparten av alla vinproducerande länder och regioner. I Rioja heter den Consejo Regulador de la Denominación de Origen Calificada Rioja. De sätter upp lagar kring druvor som är tillåtna, skördeuttag och lagring med mera. De har ett stort ansvarsområde att arbeta med, då hela Rioja – som ingår i konsortiet – består av 65 000 hektar odlade vingårdar. Rioja delas upp inom tre större områden: Rioja Alavesa, Rioja Alta och Rioja Oriental (som tidigare hette Baja). Rioja Oriental är det största området. 

Lagringsreglerna för de röda vinerna ser ut så här: 

Crianza

Ett ungt vin som ska lagras i minst minst två år, varav minst ett år på ekfat. För vita viner och rosé, gäller lagring i minst ett år, varav sex månader på fat.

Reserva

Nästa steg är Reserva. Här gäller 36 månaders lagring, varav 12 månader på ekfat. Sedan två år tillbaka måste vinet också ha legat i sex månader på flaska innan försäljning.

Gran Reserva

Högst upp på stegen hittar vi Gran Reserva. Dessa viner produceras enbart under de bästa åren och de måste lagras i minst 60 månader, varav minst två år på fat och minst två år till på flaska innan det kan säljas. För vita viner och rosé gäller minst fyra års lagring, varav minst sex månader på fat. 

Nya regler 2019

Sedan 2019 har det tillkommit några nya regler från Riojas konsortium. De har bland annat infört en egen kategori för mousserande vin från Rioja. De mousserande vinerna går under namnet Espumoso de Rioja.

Konsortiet har också arbetat fram tre nya ursprungsbeteckningar. Här tittar man på en specifik växtplats och vingård. Lite som i Bourgogne, Frankrike. Beteckningarna går under namnen Vino de Zona, Vino de Municipio and Viñedo Singular.

  • För Vino de Zona gäller stora huvudområdena – Rioja Alavesa, Rioja Alta och Rioja Oriental. Vinet ska alltså komma från något av dessa områden, men lagringstiden är inte av samma betydelse här.
  • För Vino de Municipio ska vinet ska vara framställt och buteljerat inom en viss by.
  • För Viñedo Singular ska vinet komma från en enskild vingård och rankorna ska ha en snittålder på minst 35 år.

Vi kan summera med att nytt och gammalt går hand-i-hand i Rioja, en klassisk vinregion som bygger på historik och en ständig pågående utveckling av både produktion och regelverk för de 65 000 hektaren vingårdar i Rioja. 

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 02 Aug 2021