hacks-for-att-trolla-fram-perfekt-kombination-mellan-hetta-och-rott-vin
Vinkunskap

Hacks för att trolla fram perfekt kombination mellan hetta och rött vin

Detta med vin och mat i kombination. Idéer, tankar och åsikter finns det en uppsjö att ta del av. Kännare, tyckare och experter finns det en hel hoper av, kanske speciellt i sociala media.

Många kunniga mat- och vinskribenter förespråkar dock idag en mer avslappnad inställning till just detta med tanken att det DU tycker är gott, är just det – gott. Och det känns ju rätt skönt. Det är ju faktiskt så att den personliga smaken avgör vad vi uppskattar och inte. Men. Det finns tvivelsutan några regler, nycklar och bra tips som kan göra att du slipper nå totalt antiklimax när det är dags att njuta av din kryddiga anrättning ihop med ditt väl (eller?) utvalda vin. 

Visst är smaken olika, och nog är det onödigt att hetsa upp sig alltför mycket och krångla till det när man väljer vin till maten, eller mat till vinet. Men vad gäller hetta och riktigt starka, kryddiga rätter så får man se upp lite. Få besvikelser är så totala som när man ska njuta av en riktigt välkryddad het bit kött eller något kryddstarkt vego från grillen, och servera denna med ett efterlängtat och dokumenterat gott rött vin, och dessa visar sig vara på kollisionskurs. Total krock. Vad är det som händer egentligen? 

Lär dig hantera kryddhetta

Kryddhetta är svårt att hantera för många viner. Det som kolliderar är vinets syra och vinets strävhet med matens hetta. Chili, exempelvis, accentuerar vinets syra och strävhet, och dessa gör detsamma med hettan från chilin som ökar markant. Har vi då redan ett kraftfullt och strukturerat vin med mycket strävhet och syra i som matchas med hetta på tallriken – så förstår ni vart detta landar. 

Hur ska man då hantera kryddhetta på bästa sätt för att få en fin upplevelse? Jo man använder sig av ett vin som har en avrundad strävhet och en mjukare syra. Generöst, solmoget och bärigt helt enkelt. Tänk pratvin. Vidare så kan man om man tar till det rejält med chili, röd curry eller annat starkt, även om man har ett ”snällt” rödvin, hjälpa kombinationen genom att tillsätta eller öka på det feta och det salta. Tänk grädde i såsen, lägg till ett aromsmör eller gratinera med ost. Undvik alltså bångstyriga viner med hög syra och stadig tanninstruktur om du tänkt fläska på med kryddhetta. Om du inte råkar älskar krocken såklart!

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 06 Aug 2024