Har årgången någon betydelse?
Spelar det någon roll om det står år 2017 eller 2019 på vinflaskan? Årgången har betydelse, men inte överallt. Växtsäsongen och klimatet kan variera stort från år till år. Från sol till regn och rusk.
Vad behöver en vinranka?
Regn, kalla vindar och sol. En vinranka behöver allt. Fast i lagom dos. Regn eller vatten behöver den för att kunna växa och producera druvor. Men inte för mycket – då blir det för lerigt i vingårdarna vilket försvårar skörden. Regnet och fukten kan också bidra till olika skadeangrepp, som mjöldagg till exempel.
Risken finns även att druvorna växer för snabbt, vilket gör att de kan torka ut och tappa i både smak och koncentration. En druva ska få kämpa lite, då blir kvaliteten hög. Lagom är alltså bäst.
Detsamma gäller sol. Värme och många soltimmar är viktigt för en vinranka. Särskilt under sommarmånaderna. Solstrålarna ger druvklasen energi, en jämn sockermognad och även färg. Alla druvor är faktiskt gröna i början, men under den sista månaden innan skörd då byter de blå druvsorterna färg – från grönt till blått. Ett begrepp inom vinodling som kallas verasion. De gröna sorterna fortsätter så klart vara gröna, men blir större och lite mer klara i färgen.
Ett balanserat och jämnt klimat är alltid viktigt för vinrankan. Om värmen skulle komma igång för tidigt under våren, finns det en risk att plantorna ger knoppar som sedan kan drabbas av frost. Då kan man förlora delar av skörden och därmed en stor del av sin årsinkomst.
Skickliga vinodlare och modern teknik
De senaste åren i Europa har däremot vädret istället varit lite för varmt. Det är inte heller optimalt. Det gör att druvorna mognar för snabbt och alkoholhalten kan lätt sticka iväg. En erfaren vinbonde och vinmakare ser då till att skörda lite tidigare eller kanske på natten, då det fortfarande är svalt. Rent generellt kan man säga att skillnaderna i årgångarna var större förr. Numera är vinodlarna mer skickliga och har tillgång till modern vinteknik.
Årgångens betydelse för charmen
Årgången på ett vin, vitt som rött, står alltid på flaskan. För vinodlaren och vinmakaren är årgången viktig, de minns tillvaron i årgångar, inte år. Den årgången var vädret si eller så hör man dem berätta, precis som bönder gjort i alla tider.
Notera att en dryck som däremot skiljer sig därifrån är ofta det mousserande vinet. Särskilt champagne. Där blandar man istället olika årgångar, i alla fall till sin så kallade standardcuvée – instegsvin. Den ska hålla en viss stil och vara sig lik – år efter år. Man gör naturligtvis årgångschampagne också, då står årgången på flaskan.
Årgångar har alltså betydelse, och den sätter också sin prägel på ett vin. För visst är det mycket roligare att ett vin smakar av sitt år? En årgång kanske är svalare och friskare, på grund av ett lite kallare sommarväder. Nästa år blir vinet kanske rikare och mer fylligt då soltimmarna var många.
Årgång på flaskan, ja det är en del av charmen med ett vin.
År 2020 var kanske inte ett kanonår för världen i övrigt, men ett fantastiskt år för Franz Leths egna riesling och grüner veltliner. I avsaknad av extremväder gav det årgången en fruktmognad och en fräschör som familjeproducenten själv är mycket nöjd med. Läs vår intervju med Franz Leth här.