hur-ser-en-helt-vanlig-dag-ut-i-en-champagneexperts-liv
Vinkunskap

Hur ser en helt vanlig dag ut i en champagneexperts liv?

Var kommer intresset ifrån och hur i hela friden kan man hålla reda på smaker och dofter på allt man provar? För att få svar på det här och lite till samtalade jag med Richard Juhlin, världens främste champagneexpert. Han var på väg hem från Arlanda via Norge och Schweiz och jag satt i mitt kök. 

Jag frågade så klart hur en vanlig dag ser ut. Richard skrattade till och berättade att det nästan inte finns. Det man skulle kunna beskriva som vardagsjobb och ett grundarbete som alltid måste göras fortsätter han, är att testa nya champagner. Men dessutom måste jag följa med i utvecklingen i regionen. Richard har bra kontakt med producenter, vinodlare, vinmakare och andra viktiga personer i regionen. Vissa hör av sig när de vill att han ska prova nyheter men annars ser han själv till att få information. Dels för att ha koll på nylanseringar men även för att få veta vad som händer med de gamla årgångarna. 

Ett fritt arbete

- Mitt arbete är fritt och omväxlande och jag kan i stor utsträckning styra vad jag vill göra och koncentrera mig på sånt jag är bra på. Navet på smak- och doftbiblioteket är databasen i Richards egen ”Champagne Club” I dagsläget finns där 14 300 speciella och unika champagner och dessa har han genom åren provat varenda en.

Att han har en bakgrund som tävlingsinriktad idrottslärare och har ett passionerat intresse av den bubbliga drycken gör det så klart lättare att minnas. Men Richard berättar att har en medfödd talang, han har nämligen ett fotografiskt doft- och smakminne som så klart gör det enklare att komma ihåg det man smakat på. 

Började som 8-åring

Det hela började på en vinresa i Moseldalen med föräldrarna. Richard var 8 år och hade verkligen inte åldern inne. Men vinmakaren berättade att alkoholhalten var så låg så även ett barn kunde få smaka. Han blev imponerad för Richard hittade dofterna både lättare och bättre än alla de vuxna. Som tonåring villa han dricka gott istället för mycket, och ville samtidigt bli glad. Han och kompisen Hannes Holm märkte att mousserande viner var det bästa för den kombinationen.

Några år senare, närmare bestämt 1986, åkte han som av en händelse igenom Champagne och blev helt såld. Han ville veta allt om champagnehusen, egendomarna, druvor, odlare, byar, terroiren, de underjordiska gångarna de mystiska välvda källarvalven och den långa och faktiskt även krångliga produktionen. Han läste allt han fick tag på, och köpte allt som fanns att prova i Sverige. Det gick ganska fort för på den tiden fanns endast 8 olika sorters champagne. Sedan dess har det hänt en hel del även i Sverige. Jag som också är en stor älskare av champagne blir rörd av tacksamhet för jag är övertygad om att vi har Richard att tacka för att det nu finns ganska mycket mer att välja på. Idag har Systembolaget cirka 1 000 olika sorters champagne på hyllorna. 

Det händer så mycket

Richard fortsätter och berättar att det aldrig varit så intressant som nu att arbeta med regionen Champagne. För det händer så mycket! Många av de små odlare som förut sålde sina druvor till de stora producenterna har nu börjat producera själva istället. Större andel tänker holistiskt  hållbart, odlar biodynamisk och ekologiskt. Dessutom är det på grund av den nya generationen producenter lättare att få information om t ex restsocker, degorgeringsdatum, druvsammansättning och PH-värde. 

På grund av den stora kunskap och erfarenhet han besitter har han fått frågan ett flertal gånger. Men det är först nyligen han bestämt sig för att sätta sitt namn på Richard Juhlin Blanc de Blancs Brut samt Richard Juhlin Non Alcoholic Blanc de Blancs. Jag undrar så klart hur han har tänkt. Han berättar att förutom hög kvalitet på slutprodukten är tydlighet och transparens om hur och var drycken gjorts av yttersta vikt. Richard är mån om sitt varumärke och vill aldrig äventyra varken sin kvalitetsmedvetenhet, sin opartiskhet eller sin trovärdighet. 

För att slippa sådant började han med Richard Juhlin Non Alcoholic Blanc de Blancs. Det är nämligen helt olagligt att göra alkoholfritt vin i regionen Champagne. Men ribban lades lika högt som i allt annat han gör. Efter otaliga tester så skapades en alkoholfri kvalitetsprodukt. Man använder champagnedruvor, det är riktig kork i flaskan och produktionen får ta tid. Nästa steg blev det mousserande vinet Richard Juhlin Blanc de Blancs Brut. Det här är ett alternativ för den ekonomiskt kvalitetsmedvetne. Vinet kommer från distriktet Limoux, har rena, eleganta smaker och är utvalt på grund av att Richard varken skriver eller provar från producenter i den regionen.

Aperitif och lättare rätter är utmärkt sällskap

Richard föreslår att man dricker vinerna som aperitif. Jag föreslår till exempel den lilla delikata ostbollen med tryffelhonung. Men han hävdar att det går alldeles utmärkt att äta mat till vinerna också. Stanna på lätta och eleganta rätter till exempel löjrom, kaviar och grönsaksrätter eller varför inte fiskrätter med krämiga smör- och citronsåser. Jag föreslår t ex den lilla rödbetsrårakan med smetana, svart kaviar och syrad silverlök.

Du hittar recepten som passar till Richard Juhlins mousserande här

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 02 Nov 2022