ingen-torka-pa-torkade-druvor
Vinkunskap

Ingen torka på torkade druvor

Viner gjorda enligt appassimento-metoden forsätter dominera våra vinglas. Det är inte bara viner för vinter och kyla. Prova vinerna till sommarens grillkvällar. 

Vad har Ripasso, Amarone, Passito och Sfursat gemensamt? De är alla gjorda enligt appassimento-metoden. Appassimento är långt ifrån en trend. Det är först och främst ett italienskt ord som betyder torkning. Metoden innebär att man låter druvorna torka efter skörd. Tack vare det blir druvorna koncentrerade och söta. De används därefter för att göra söta viner, eller vanliga röda viner där man eftersträvar en högre smakkoncentration och lite restsötma.

Amarone är ett av de mest kända vinerna gjorda enligt denna metod. Men det finns fler. 

Passito - är egentligen samma sak som appassimento. En vinterm som betyder att druvorna har fått torka efter skörd.

Ripasso - ordet ripasso betyder ”en andra gång” på italienska. En ripasso görs på druvmust som får jäsa två gånger, där den andra gången görs på skalresterna från Amarone-tillverkningen. Inte lika fyllig och rik som en Amarone, men smakerna finns ändå där. Varför inte prova till sommarens grillrätter, som revbenspjäll med bbq-sås? 

Recioto - ett sött vin som görs enbart på torkade druvor. De kan torka upp till fyra månader. Här avslutar man dessutom jäsningen innan allt socker har jäst ut. Det gör att vinet får en extra hög restsötma. Prova till desserter med choklad, som mousse, glass och pajer med skogsbär. 

Sfursat di Valtellina eller sforzato - är en typ av viner som kommer från regionen Lombardiet i norra Italien. Vinerna görs på samma sätt som en Amarone, med torkade druvor. Ordet sforzato betyder ”att tvinga” på italienska och syftar på att man tvingar druvorna att torka och bli mer koncentrerade. Valtellina är ett distrikt i norra Lombardiet nära den schweisiska gränsen, som är känt för sina röda viner gjorda enligt denna metod. En Sfursat di Valtellina DOCG ska enligt regelverken innehålla minst 14 procent alkohol och lagras i minst två år. 

Många av ovan nämnda viner förknippas främst med höst, kyla och kalla vinterdagar. Men varför inte prova ett vin med lite restsötma, gjort enligt appassimento-metoden till sommarens alla grillstunder? Den naturliga fruktsötman i vinet kommer trivas fint ihop med härligt kladdig bbq-sås, fyllig ketchup och även rökiga smaker. 

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 08 Jul 2019