inte-maste-du-dricka-champagne-pa-nyar
Vinkunskap

Inte måste du dricka champagne på nyår!

Det finns en massa goda alternativ på dryckjom till nyårsfirandet om den näst intill obligatoriska champagnen inte faller på läppen. Det är inte alla som älskar bubbel, och det går naturligtvis finfint att skåla i vitt eller rött - och absolut i alkoholfritt om det önskas.

Det är sällskapet som gör firandet och det är viktigare att man får något man uppskattar i glaset än att vika sig för vad som ibland anses kutym. Det finns nämligen inga måsten. Självklart går det finfint att byta ut det mousserande vinet och skåla vid gästernas ankomst, njuta under middagen, och fira in tolvslaget med vitt eller rött vin istället. 

Ska vinet sippas i ensam majestät som mingelvin passar kanske ett lätt, friskt och fruktigt vin bra? Ska vinet istället njutas både före och under middagen, och man önskar vitt vin, är ett bra val ett vin som både är fruktigt och fräscht men som har lite mer pondus, bjuder på en fylligare kropp och flexar en mer matorienterad profil. Väljer man till exempel ett vitt, österrikiskt vin på landets nationaldruva grüner veltliner står detta upp fint mot även stekt och panerad fisk, fylliga, krämiga såser samt rätter på ljust kött som kyckling, kalv och lamm. En traditionell Filé Oscar går också finfint. Det måste inte vara rött vin till kött! 

Två vita tips till maten:
• Ascot Crisp White – från USA
• Leth Grüner Veltliner Familien Reserve – från Österrike 

Är det rött vin som önskas, kanske mingelvinet kan vara lätt, bärigt och bjuda på pigg syra. Varför inte ett vin på den eleganta druvan pinot noir? Den har tunt skal och ger lättare, ljusare viner generellt men dessa levererar finstämd bärighet och uppfriskande syra. Detta är ett bra trick så att man inte blir ”mätt” redan innan förrätten utan istället blir sugen på mat. Lite som en flytande och klockren ”aptitretare”. Ett dylikt vin passar ju även till en hel del kanapéer, förrätter och varmrätter även om man ska undvika umamistinna skaldjur och löjrom. 

Vill man sedan kliva upp ett steg i fyllighet kan man ju uppgradera det röda vinet till ett mer passande köttvin till varmrätten – exempelvis den för många så obligatoriska tournedos Rossinin eller kanske den smördegsinbakade oxfilén. Här sitter ett klassiskt, välsvarvat vin från ikoniska spanska Rioja som en smäck. 

Två röda tips till maten:
• RUA Pinot Noir – från Nya Zeeland
• Marqués de Cáceres Crianza – från Spanien

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 24 Nov 2023