italien-en-vindjungel-av-druvor
Vinkunskap

Italien – en vindjungel av druvor

Vad sägs om ett glas grechetto? Eller ett rött vin på aglianico? Det är bara början. Följ med och smaka dig igenom Italiens spännande värld av druvor.

De gamla klassikerna odlas så klart också i Italien. Kändisar som cabernet sauvignon, merlot, syrah, chardonnay och pinot gris – som döps om till pinot grigio på plats. Men dessa utgör bara en liten del av Italiens rika druvvärld.

Alla regioner har sina egna druvor. De finns där av en anledning. Många av dem har planterats där för flera hundra år sedan. Att de finns kvar och frodas beror helt enkelt på att de trivs. Druvor behöver och anpassar sig efter olika typer av klimat, jordmån, altitud och bevattning.

Den mest odlade druvan i Italien heter sangiovese och den hittar vi i flertalet regioner. I Toscana utgör den basen i distrikt som Chianti och Brunello. Längre norrut, i regionen Emilia-Romagna, är den också betydande i de röda vinerna med namnet Romagna. 

Sangiovese odlas även i Umbrien. Det är något av en doldis-region som är granne med Toscana och ligger en bit in i landet. Umbrien är dock väl värd att upptäcka. Här finns ljuvlig olivolja, mustiga långkok, vackra landskap, kullerstensbyar och spännande viner inte minst. Särskilt vinerna på inhemska druvor.

Sagrantino är en av dem, en blå druva med rejäla tanniner och djupa toner av skogsbär. Den finns bara i Umbrien. På den vita sidan hittar vi bland annat grechetto, malvasia och trebbiano. 

Det finns en uppsjö av varianter på druvan trebbiano. I Umbrien odlas en sort som går under namnet trebbiano spoletino, från byn Spoleto. Den är smakrik och bjuder på gula plommon, mandlar och friska mineraler. Riktigt spännande.

I distriktet Orvieto i Umbrien hittar vi fler lokala förmågor. En av dem är den gröna drupeggio som ofta mixas med trebbiano, grechetto och malvasia.

Letar vi oss mer söderut och gör ett stopp i Apulien, Italiens klack även kallad, får vi mycket att göra. Här kan vi smaka på den lite tuffa nero di troia eller friska och lätta verdecca. Ett måste är också primitivo, en fruktdriven druva som passar perfekt till hamburgare och mustiga grytor.

Varför inte prova ett vin gjort på en ö? Sicilien frestar med både röda och vita viner gjorda på druvor som bara odlas just där. Nero d’avola är en av dem. Kraftigt och mulligt, ett höstvin på riktigt. På den vita sidan hittar vi bland annat fruktiga grecanico och grillo. Och många, många fler. 

Visst är vinvärlden spännande? Det är bara att prova och smaka sig fram och upptäcka nya druvor, vinregioner och producenter för att hitta just din smak. Och den, är alltid rätt.

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 17 Sep 2019