kart-barn-med-manga-namn
Vinkunskap

Kärt barn med många namn

Synonymer hör vinvärlden till. När du väl har lärt dig vilken druva ditt favoritvin är gjort på är det dags att ta nästa steg. Vad heter samma druva i regionen bredvid? Idag tar vi en närmare titt och provsmakning av tempranillo, som främst förknippas med Rioja.

Spaniens käraste druva 

Tempranillo odlas främst i norra Spanien och mognar alltså tidigare än många av sina andra blå kollegor. Vinerna från Rioja är omtyckta och välkända för sin klassiska stil, då många av dem har legat på ekfat i flera år. Under denna tid tar druvan smak av faten och får toner som tobak, dill, rostad ek, kaffe och vanilj. 

Tempranillons vanligaste smaker 

Även om druvan formas efter sin växtplats finns det flera gemensamma nämnare när det kommer till smaken. Frukt som plommon och körsbär är klassiskt för druvan, särskilt i Rioja. Röda bär som hallon och jordgubbar är också vanligt att hitta i ett glas med tempranillo. Druvor som odlas i svalare områden och på högre höjder får rent generellt en tydligare syra och friskare frukt. Söta kryddor och torkade örter kan också ingå i vinerna. 

Om du föredrar mer kraft och strävhet 

Då ska du leta efter de röda vinerna från området Toro, i de nordvästra delarna av landet. Där går druvan under namnet Tinta de Toro och vinerna blir mörka, sträva och härligt kraftfulla. Cencibel då? Det namnet hittar vi i Valdepeñas och Ull de Llebre är synonymen i Penèdes i Katalonien. 

Utanför Spanien då?

Tempranillo odlas även i grannlandet Portugal. Där ingår den ofta i portvin tillsammans med flera andra blå druvor. Fast givetvis under ett annat namn: Tinta Roriz. Förresten, den kan även heta Aragonez i Portugal.

Det finns tack och lov undantag. Utanför Europas gränser går tempranillo kort och gott under namnet tempranillo. Det kan räcka att lägga på minnet för stunden. Tempranillo-djungeln är stor och välsmakande.

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 26 Mar 2019