lackra-languedoc
Vinkunskap

Läckra Languedoc!

Bland böljande vinfält och mängder med sol – välkommen till Frankrikes största vinområde. Languedoc som är den stora delen av Languedoc-Roussillon är till och med världens största vinområde. Här produceras rött, vitt, rosévin och mousserande vin. 

Languedoc var länge ett område som förknippades med enkla viner. Storproduktion och framför allt bulkvin. Den synen finns kvar i viss mån. Men som på många andra platser sker förändringar och även generationsskiften. Här framställs fortfarande stora mängder viner hos lika stora kooperativ, fast mindre vinfirmor har börjat se potentialen i detta rika och dynamiska område. Närheten till Medelhavet, olika höjder på vingårdar och en varierad jordmån är en bra grund för en intressant vinproduktion. 

Nackdelen, eller fördelen om man vill framställa mycket vin, är framför allt klimatet. Languedoc är varmt, vilket är perfekt om man vill satsa på vinodling som ger massiva skördar. Nya vinodlare har istället valt att plantera mer tåliga internationella druvor som syrah, cabernet sauvignon, mourvèdre och gröna sorter som chardonnay, viognier och sauvignon blanc bland annat. Den mest odlade druvan i Languedoc är dock carignan och även grenache som båda trivs bra i värmen. Omkring 90 procent av allt vin som framställs i Languedoc är idag rött vin. 

Languedoc har också många spännande gröna druvor, som grenache blanc (den gröna motsvarigheten till grenache), ugni blanc (som ingår i cognac), clairette, picpoul de pinet och vermentino – som lokalt kallas rolle – med många flera.

För den som föredrar rött vin är Fitou något att lägga på minnet. Det är Langueudoc äldsta område för rött vin och där produceras kraftfulla röda på grenache, mourvèdre och syrah. Samma druvor hittas i Minervois och Corbières som är två betydande områden för röda viner.

Det görs även en del mousserande vin i Languedoc, då i distriktet Limoux där framförallt chardonnay odlas och även den lokala druvan mauzac. Languedoc säger sig faktiskt vara först med att göra mousserande vin i Frankrike. Det finns till och med bevis på att munkarna i ett kloster där lyckades skapa bubblor i en flaska redan 1531. Hela 140 år innan Dom Perignon gjorde samma sak i Champagne… 

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 02 Jun 2021