languedoc-regionen-maten-och-vinerna
Vinkunskap

Languedoc – regionen, maten och vinerna

Languedoc i södra Frankrike är en del av Languedoc-Roussillon, som tack vare sin enorma yta utgör Frankrikes största vinområde. 

Regionens storlek ger en stor bredd på viner. Och inte minst stilar och priser. Languedoc stod tidigare för produktion av enkla massproducerade viner. Klimatet och odlingsarealen gjorde det lätt att odla druvor. Det kommer fortfarande en hel del bulkviner från Languedoc. Men som resultat av en hårdare lagstiftning kring odling och skördeuttag, som infördes under 1980-talet, har man höjt kvalitén och också planterat om gårdarna med bättre druvor. Numera odlas allt från internationella druvor som cabernet sauvignon och merlot till chardonnay och sauvignon blanc. På den mer lokala sidan ser vi framför allt carignan, syrah, mourvèdre och cinsault. För vita viner är det vanligt med grenache blanc, clairette och picpoul bland annat. 

Det är främst blå, värmetåliga druvor som odlas i Languedoc. Hela 90 procent av all produktion består av rött vin. 

Området i sig är uppdelat mellan flertalet mindre subregioner. Några kända är Faugères, Minervois, Corbières och Limoux, för att nämna ett fåtal. Limoux är framför allt omtalat för sina mousserande viner, som görs enligt den traditionella metoden. En metod som till och med uppfanns i Limoux redan 1531, och inte i Champagne som kom långt senare. 

Vad äter man i Languedoc då? Det beror på distriktet och inte minst vinstilen. Kustnära subregionen Picpoul de Pinet, som också är namnet på en grön druva, har en fin tillgång till Medelhavets färska skaldjur och fisk. Till fylliga röda viner - prova cassoulet, en gryta baserad på vita bönor och kött. Riz à la Catalane, en slags paella är också ett måste. Eller kanske ännu hellre; civet de langouste à la Catalane, en smakrik gryta på hummer. Ratatouille, den kända röran på lokala grönsaker som tomater, zucchini, aubergine och vitlök är ännu ett rätt som ska bockas av. Tillagat med olivolja som också utgör en viktigt bas i den sydfranska matlagningen. Precis som de smakrika örterna timjan, oregano, rosmarin och lagerblad, vilka växer vilt i naturen. De ingår ofta i rätter med lamm som också är vanligt i regionen. 

Vi får inte glömma osten – ingen måltid i Frankrike utan ost. Många av de sydfranska sorterna baseras på får- eller getmjölk. Även osten Roquefort räknas in som sydfransk, då den lagras i orten Roquefort-sur-Soulzon, som ligger några mil norrut och in i landet. Som synes, och läses; mat, vin och sol finns det gott om Languedoc. Det är bara att börja den smakrika upptäcktsfärden. Kanske med ett glas vitt vin till getosten?  

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 20 Apr 2022