maktiga-malbec
Vinkunskap

Mäktiga malbec

Argentina är ett spännande vinland med både lokala och internationella druvor. En av de mest kända är malbec. Malbec härstammar faktiskt från Bordeaux, Frankrike. Där odlas den än idag. Fast numera är det Argentina, på andra sidan Atlanten, som förknippas med denna mörka och fylliga blå druva.  

Fylligt vin till kraftiga stekar

Argentina förknippas även med tango och stora saftiga stekar. Till stekarna krävs vin. Gärna ett rött och fylligt vin med fin frukt, bra struktur och friska syror. Det är kanske därför som malbec har flyttat dit och även trivs så bra. 

Plommon, jordgubbe och viol

Malbec har onekligen blivit landets nationaldruva. Den emigrerade till landet redan på mitten av 1800-talet. Där trivs den framför allt i det kända vinområdet Mendoza. Här är klimatet perfekt för malbec, med soliga långa dagar och svala nätter. Precis vad den behöver för att utveckla sina aromer av plommon, saftiga jordgubbar, viol, kryddor och tobak med lite ålder. Malbec har alltså mycket smak, kraft och även tanniner. Det är som om de vore skapade till en asado, ordet för grill på argentinska. 

Under annat namn

Lika mörka och kraftfulla blir de så klart i sitt hemland också. I Loiredalen odlas malbec, då under synonymen cot. Fast på grund av det svala klimatet i området, mognar malbec inte alltid som den ska. Därför trivs den bättre i det lite mildare området Cahors, som ligger en bit söder om Bordeaux. De röda vinerna från Cahors måste innehålla minst 70 procent malbec och där blir stilen kraftfull, mullig och framför allt lagringsduglig. 

Argentina största producenten

Det finns även minde odlingar av malbec i Chile, Australien och Sydafrika. Fast de mest intressanta vinerna på malbec kommer idag från Argentina. Detta mycket tack vare landets storlek och skillnader i både klimat och inte minst altitud. Argentina har några av världens högst belägna vingårdar. En del av dem ligger bortåt 3 000 meter över havet, vilket påverkar vinernas stil och framför allt ger dem fin syra och friskhet. Argentina är numera den största producenten av malbec och har gått om Frankrike med råge. 

Bättre med åren

Så var det inte förr. Bara för 20-25 år sedan bestod merparten av all vinproduktion i Argentina av rosévin. Invånarna konsumerade dessutom mer vin, ofta av lite enklare kvalitet. Idag har istället konsumtionen gått ner och vinerna har bara blivit bättre. En positiv utveckling i rätt riktning och bara en början på resan för Argentina som ett stort vinland. Med den viktiga druvan malbec i spetsen. 

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 10 Mar 2021