Mys i novent-mulliga röda i sterinljusets sken
November. En månad då vi liksom lite osaligt går i väntans tider och längtar till december med allt detta mysiga – Advent, Lucia, Jul och Nyår. Kanske är november något av en mellanmånad men ändå inte? Här hinner vi istället ladda upp inför alla dessa högtider och njuta av att det mörknar utanför fönstret.
November är en månad som är hyggligt befriad från måsten. Kanske tar vi det lite extra lugnt istället och lyfter upp julpyntet från förrådet, planerar inför festligheterna, klurar på julklappar, kikar på recept och planerar dukning och maträtter inför stundande december. Vädret, mörkret och kylan inbjuder naturligtvis till att krypa upp i soffan, tända lite ljus och njuta av ett glas kraftfullt, saftiga rött vin antingen till maten, till chipsen, till en ruta mörk choklad eller till några stubbar saltlakrits. Kanske läppjas vinet bara som det är över ett härligt samtal med vänner och familj.
Välj druva och stil
Här är det ju den individuella smaken som avgör. Vill man ha ett lätt rött går man naturligtvis på en pinot noir, en nebbiolo eller kanske till och med med den lite eldigare druvan grenache. Men ofta önskar man nog denna tiden på året, med vinden vinande utanför fönstret och kanske även de första virvlande snöflingorna, något fylligt och värmande. Det finns en uppsjö viner i denna stil – generöst, kryddigt och mustigt. Vissa är till och med framställda på torkade druvor, här är italienarna duktiga och Governo-vinerna är exempelvis fenomenala i kategorin. Kanske letar man sig hursom inte till viner från de allra kallaste klimaten då dessa levererar mycket strävhet och syra- alltså kanske inte klockrena mys- och pratviner.
Välj tillfälle & tilltugg
Vill man sippa på något gosigt och saftigt kan man alltid kika på nya världen med all sin värme och viner med solmogen fruktighet. Men även de ”gamla” vinländerna levererar solmogen frukt och mogen stil – exempelvis de klassiska vinerna från Rioja. De tål att dricka både som de är och passar dessutom alldeles utmärkt till husmanskost, grillat, barbecue och så vidare. Ska man lägga upp lite lagrade ostar och charkuterier till ”Novent” så funkar både Rioja och Governo väldigt bra. Här ska man ha lite smakrika ostar och charkuterier eftersom vinerna levererar just smakrikedom. Man kan till och med fläska på med pepparsalami och parmesanost eller saltsyrlig Västerbotten – the sky is the limit!