nya-zeeland-tva-oar-och-manga-viner
Vinkunskap

Nya Zeeland - två öar och många viner

På 1960-talet fanns endast 400 hektar planterade vinodlingar. I dag finns 34 000 hektar vinodlingar på Nya Zeeland, hela 85 gånger mer på bara 50 år. Det är en fantastisk ökning procentuellt, men man ska inte glömma bort att det fortfarande är ett relativt litet vinland. Odlingsarealen för hela Nya Zeeland är nästa lika stor som för vindistriktet Champagne.

Hur är Nya Zeeland som vinland?

Nya Zeeland kan stoltsera med en mängd olika vinstilar, tack vare sina skillnader i klimat och jordmån. Vad sägs om krämigt mousserande från Nordön eller en sval pinot noir från Sydön? Nya Zeeland är i huvudsak uppdelat mellan två större öar, Nordön med huvudstaden Wellington och Sydön med flera kända vindistrikt som Central Otago och Marlborough bland annat. Nordön har ett något mildare klimat och därför trivs mer soltörstande druvor där som merlot, syrah och cabernet sauvignon. Rent generellt kan man säga att de mer svalodlade druvorna återfinns på Sydön. Druvor som pinot noir, riesling, chardonnay och sauvignon blanc. Nya Zeeland är dock ett ungt vinland. Det var först under 1970-talet som man började tänka och odla mer kommersiellt.

Vilka vinregioner finns det på Nya Zeeland?

På Nordön hittar vi flera kända distrikt, bland annat Hawkes Bay som är landets största vinregion. Där odlas fyllig merlot, pepprig syrah och elegant chardonnay bland annat. Så kallade Bordeauxblends är också vanligt där, alltså viner gjorda på i huvudsak merlot och cabernet sauvignon. Letar vi oss söderut och börjar på Sydöns nordliga delar kommer vi till det mest kända distriktet: Marlborough. Där odlas landets signum, frisk sauvignon blanc med sina ursprungstypiska smaker av krusbär, kiwi, svartvinbärsblad och citrus. Druvan och stilen har onekligen satt vin från Nya Zeeland på kartan. 

Men det finns så klart röda viner på Sydön också. Framför allt i distriktet Central Otago som är känt för sina lagringsdugliga och eleganta viner på chardonnay och pinot noir. Pinot noir från Central Otago präglas ofta av körsbär, vilda hallon och en djup, fin kryddighet. Perfekt till ugnsrostad kyckling eller ankbröst. Pinot noir är landets näst mest odlade druva efter kändisen sauvignon blanc vars odlingsyta består av cirka 20 000 hektar. Pinot noir får nöja sig med runt 5 500 tills vidare.

Nya Zeeland är dock inte rädd för att experimentera med andra lite mer udda druvor som spanska albariño, grüner veltliner från Österrike och viognier och pinot gris från Frankrike. 

Miljön i fokus

Utöver sin experimentlusta sätter man alltid miljön i fokus. Faktum är att i stort hela landets vinodlingar är medlemmar hos Sustainable Winegrowing New Zealand. Här har man hållbarhet som inriktning, där viktiga parametrar är minskande av vattenanvändning och energi, återvinning och återanvändning av material bland annat. 

Nya Zeeland må vara långt borta för oss här i Sverige. Men vinerna är tack och lov nära. 

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 17 Jan 2020