pa-besok-hos-navarro-correas
Vinkunskap

På besök hos Navarro Correas

Hos en av Argentinas största vinproducenter finns ett brett utbud av viner för alla smaker. Här tar man gärna emot besök och ger guidade turer bland vinrankorna – och du har chansen att ta med några välsmakande souvenirer hem. 

Druva med anor

De första vinrankorna planterades redan i slutet av 1700-talet i vinområdet Mendoza. Resten är som det heter; historia. Det som idag heter Navarro Correas, har en lång och rik historia. Allt började år 1798, när grundaren till Navarro Correas, Juan Dios Correas, planterade gårdens allra första vinrankor. Platsen var Mendoza, ett av Argentinas mest kända vinområden. Rankorna trivdes i klimatet och jordarna och gav frukt av hög kvalitet. Frukt som under den perioden såldes vidare till andra lokala vinfirmor. 

Vin under egen etikett

Detta fortsatte man med ända fram till 1970-talet. Navarro orreas var vid den tiden ännu familjeägt och nya generationer började ta över. De insåg att frukten man producerade var av sådan fin kvalitet att den borde tas tillvara och framför allt behållas. Man ville göra vin under egen etikett och nu var tiden inne. 

Bred repertoar

Tack vare sin långa erfarenhet och inte minst tillgången till stora vinodlingar med både nya och gamla vinstockar, kunde man direkt producera en bred serie av viner. Från rik och fyllig malbec, som är Argentinas signaturdruva, till andra röda viner på syrah, cabernet sauvignon, merlot och även pinot noir. På den vita sidan hittar vi främst viner gjorda på druvorna chardonnay och sauvignon blanc.

Mousserande efter känd metod

Sedan en tid tillbaka gör man också mousserande vin, på olika framställningssätt. Den traditionella metoden – med en andra jäsning på flaska, precis som man gör i Champagne. Man gör också mousserande vin på den kända tankmetoden, där den andra jäsningen sker på tank. Det är den vanligaste tillverkningsmetoden för prosecco. 

Guidad tur och vinprovning

Idag är Navarro Correas en av landets största vinproducenter, som numera ägs av vingruppen Grupo Peñaflor. I gruppen ingår några av de främsta vinnamnen i Argentina. Tillsammans förfogar gruppen över 3 400 hektar vinodlingar som är utspridda över fem provinser i landet. Hela gruppen i sig sysselsätter cirka 2 300 personer, i form av arbete i vingårdarna, export, vinproduktion och vinturism med mera. En viktig och betydande näring för hela landet. Flera av gårdarna har dessutom ett trevligt besökscentrum. Däribland Navarro Correas. Här kan man boka in sig på en guidad rundtur, prova olika typer av viner och så klart köpa med sig några välsmakande souvenirer hem. 

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 10 Mar 2021