Foto: Jean-Louis Bernuy
pa-besok-hos-patriarche-pere-fils
Vinkunskap

På besök hos Patriarche Père & Fils

Det är dags att ta en närmare titt på en av våra mest omtyckta producenter. Turen har kommit till den största och den äldsta producenten i Bourgogne, Frankrike – Patriarche Père & Fils.

Patriarche Père & Fils har haft gott om tid på sig att växa. Deras historia började redan år 1780, när Joseph Bouchard och Jean-Baptiste Patriarche slog sig samman för att starta en vinhandel. Man firade med andra ord ett stort jubileum förra året (2020) – 240 år sedan starten. Platsen var Beaune, huvudstaden i Bourgogne.

Guidade vinturer

Där är man kvar än idag. Firman har sitt kontor i en historisk byggnad, som en gång i tiden var ett nunnekloster. Det har restaurerats under åren och är idag ett mycket populärt turistmål. Inte bara för vinernas skull, utan mycket tack vare de långa vinkällarna som sträcker sig under den gamla byggnaden. De är flera kilometer långa och här lagrar Patriarche Père & Fils omkring tre miljoner flaskor. Hit vallfärdar över 60 000 nyfikna vinälskare varje år. 

Patriarche Père & Fils producerar en stor serie med viner. Från rött till vitt och även mousserande. Man gör även en del destillat på druvor. Allt finns naturligtvis att både prova och köpa på plats, under de guidade turerna som erbjuds i källarna. 

Det speciella med Patriarche Père & Fils är inte bara den imponerande åldern och produktionen. Istället för att förvärva vinmark och plantera vinrankor har man valt att köpa in all frukt. Därmed har de etablerat en fin relation med många druvodlare i Bourgogne. Tack vare den långa relationen har man idag tillgång till druvor från några av de främsta gårdarna i Bourgogne. I portföljen hittar vi allt från Chablis till stor Montrachet, Meursault och Gevrey Chambertin bland annat. Flertalet av vinerna finns på vår marknad, både i fast sortiment och på restaurang. 

Vinregionen Bourgogne är både omfattande och komplex. En start hos Patriarche Père & Fils ger en bra introduktion till vinerna, området och inte minst lite motion i de långa källarna. Besök kan bokas året om. För mer information, ta en titt på deras hemsida: patriarche.com

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 30 Aug 2021