prosecco-har-blivit-rosa
Vinkunskap

Prosecco har blivit rosa

Prosecco fortsätter att vara bubblande, frisk och ljus. Och väldigt populär. Numera är den även rosa!

Rosa bubblande vin från norra Italien är långt ifrån ett nytt fenomen. Men det är först nu, sedan 2020, som det går att sätta ut både prosecco och rosé på samma etikett.

Det är en lagändring som många har gått och väntat på. Länge. Producenterna inte minst, men även vi konsumenter. Törsten och efterfrågan på bubblande vin till plånboksvänliga priser kommer inte att sina i första taget. 

Den ”vanliga” proseccon finns naturligtvis kvar. Lagarna och reglerna för prosecco också. Nästan all prosecco kommer från Venetien i norra Italien. Den finns i två varianter – Prosecco DOC – en skyddad ursprungsbeteckning som görs i nio områden och även sträcker sig till grannregionen Friulien i norr.

För DOCG, som är det högsta ursprungsskyddet, ställs högre krav kring tillverkningen, vilka druvor som får användas, skördeuttag med mera. Vinerna under denna kategori kommer från två områden – Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG med ursprung Treviso i Venitien, samt den mindre Asolo Prosecco Superiore DOCG från staden Asolo.

Huvuddruvan i en prosecco är alltid glera, som faktiskt kommer från Slovenien. Enligt vinlagen är det tillåtet att tillsätta 15 procent av andra druvor i vinet. Några exempel är chardonnay, pinot grigio, pinot bianco och pinot nero. 

För en Prosecco Rosé gäller också denna regel. Även den görs på den gröna druvan glera där man får tillsätta som mest 15 procent pinot noir, eller pinot nero som den heter på italienska. Därifrån kommer den vackra rosa färgen och även smakerna av röda bär, syran och friskheten. 

Prosecco Rosé är redan en given succé. Allt sedan lagen trädde i kraft har alla de kända producenter av prosecco lanserat sina olika rosa och bubbliga sorter. 

Vinet passar fint nu i sommar. Som en uppiggande aperitif men också med mat. Prova till rätter på lax, gärna i form av sushi och sashimi. Eller grillade räkor med en fräsch sallad. Den skulle också passa bra till picknicken med olika typer av kallskuret, mjukostar, kex och oliver. Ett vin för sommaren och solen helt enkelt. 

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 28 Jul 2021