rosa-tider
Vinkunskap

Rosa tider!

Sommartider innebär rosétider. Trenden med ljusrosa roséviner består, men nog börjar det se lite mer färgglatt ut i glasen?

Södra Frankrike kommer alltid vara det viktigaste området för rosévin. Tack vare klimatet, traditionen och även kulturen. Området ligger vid kusten, har gott om sol, turister och den typ av mat som kallar på rosévin. Från den klassiska sallad nicoise – salladen med tonfisk, haricovert, kokt ägg och potatis – till skaldjur, nyfångad fisk och lätt friterad bläckfisk. Mat som smakar sommar och framför allt kräver rosé.

När det gäller rosévinsproduktion så står Frankrike för en stor del, och Provence står för över 90 procent av världens totala rosévinsproduktion. De kommer alltid att vara ledande inom denna rosa kategori. Frankrike är dessutom det land som konsumerar mest rosévin i världen. 

Hur framställs rosévin då?

Det finns flera metoder. I regel används blå druvor för att framställa rosévin. Det är i skalet som färgen sitter, som sedan sätter sin prägel och färg på det färdiga vinet. Den vanligaste metoden är lik den metod där man framställer ett rött vin. Här låter man druvorna ligga kvar i urlakningen efter att druvornas har krossats. Om man låter skalen vara kvar så får rosévinet mer kraft och färg. Allt beror på den stil som vinmakaren vill ha. Man kan också framställa rosé på samma vis som vitt vin, med en försiktig pressning av de blå druvorna.

Det är däremot inte tillåtet att blanda rött och vitt vin inom EU. Det finns dock ett undantag – i Champagne.

För mer kraftfulla typer av rosé använder sig producenterna istället av en metod som kallas för avblödning - eller saignée på franska, vilket låter lite trevligare och mindre blodigt! Där tar man bort en del av musten som används vid framställning av ett rött vin. Det vin som är kvar blir helt enkelt ett rosévin. 

Föredrar man rosévin med mer kraft och kanske även lite strävhet, är Tavel ett område att hålla sig i. Det ligger i södra Rhonedalen, och där är stilen alltid mörk och ofta lagringsduglig. 

Vilka druvor används?

Som skrivet – i regel alltid blå druvor, men ibland kan mindre andelar av gröna druvor ingå. Grenache är populär vid framställning av rosévin, då den trivs i varma klimat som Provence. Den blandas ofta med cinsault, mourvedre, syrah och carignan. Man använder helt enkelt de blå druvor som odlas i området. 

Trenden med de ljusrosa rosévinerna från Provence håller förvisso i sig, fast efterfrågan på rosévin av en annan karaktär ökar. Rosé med både struktur och samtidigt mer färg och frukt. En stil som vi nog kommer se mer av framöver, då vi också har börjat att konsumera rosé året om. 

Färgen är rosa. Valet är ditt.

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 02 Jun 2021