sag-hola-till-var-producent-i-rioja
Vinkunskap

Säg hola till vår producent i Rioja!

Säg hola till vår producent i Rioja – Marqués de Cáceres! Marqués de Cáceres är en riktig klassiker i Rioja. En tidlös producent som ändå vågar ta ut svängarna. 

Rött mustigt vin från Rioja är bland det mest klassiska man kan njuta av i vinväg. Vår producent Marqués de Cáceres hamnar också i den kategorin. De grundades 1970, men fick sin start redan i början på 1900-talet. Allt tack vare Enrique Forner som i unga år började arbeta i den spanska vinbranschen. Tillsammans med sin pappa och farfar producerade han vin redan under 20-talet, både för den inhemska och internationella marknaden. Det spanska inbördeskriget, som pågick 1936-1939, satte dock stopp för verksamheten. Familjen tog sin tillflykt till Frankrike, där de arbetade vidare med vin i flera regioner. 

Marqués de Cáceres hittar hem

I slutet av 1960-talet kändes det tryggt att komma tillbaka till hemlandet Spanien. Rioja blev den plats man valde, där man då grundade Bodegas Marqués de Cáceres. Bodegan ligger i kommunen Cenicero i Rioja Alta, strax utanför staden Logroño. Huvudstaden i Rioja Alta där många av de väletablerade vinhusen i Rioja är lokaliserade.

Marqués de Cáceres har öppet för besökare och man kan boka in sig på en rundvisning och provsmakning av vinerna från Cáceres.

Pionjär inom Rioja

Tack vare tiden familjen spenderade i bland annat Bordeaux, hade man fått en god vinkunskap och framför allt ett nytt modernt synsätt som gjort vingården känd som pionjär.

Vinerna i Rioja har alltid, och kommer alltid vara, tidlösa och ibland lite gammeldags. Enrique Forner ville ändra på det och tog med sig sina nya idéer, ny vinteknik och visioner för den egna firman Marqués de Cáceres. 

Många röda viner från Rioja kännetecknas framför allt av sina smaker av tobak, dill, vanilj, torkad frukt och fat. Marqués de Cáceres har däremot haft en mer modern stil, redan från starten. Istället för de traditionella amerikanska ekfaten, som kan ge smaken av vanilj, har man föredragit franska ekfat hos Marqués de Cáceres. De franska ekfaten kan ge aromer av rostat kaffe. Något som merparten av producenterna i Rioja använder sig av numera. Marqués gjorde också en stor satsning på de vita vinerna. De fick kalljäsa och blev därför både friskare och fräschare utan oxiderade toner. 

Nytänkande & dynamisk vinfirma

Idag drivs Marqués de Cáceres vidare i samma framåtlutade anda med grundarens dotter Christina Forner vid rodret sedan många år. Man har fortsatt det gedigna arbetet med att utöka ägorna och blicka framåt. Idag ingår ytterligare två vingårdar i firman. En i Rueda där man fokuserar på att göra vita viner på den lokala druvan verdejo. Man gör också vitt i Rias Baixas, i Galicien, där framför allt druvan albariño odlas. 

Marqués de Cáceres fortsätter att vara en nytänkande och dynamisk vinfirma. Fortfarande klassiska och tidlösa, men alltid med en fot in i framtiden.

Wine Intelligence utnämner familjeägda Marqués de Cáceres till den mest inflytelserika vinproducenten i Rioja 2021.

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 02 Aug 2021