skordetider-for-vingardarna-i-europa
Vinkunskap

Skördetider för vingårdarna i Europa

Det är dags för skördefest! Från slutet av augusti och ända in i november är tiden för skörd i Europas vingårdar.

Skörden är en hektiskt tid för både vinmakare och skördearbetare. Det är nu som årets hårda arbete ger frukt – bokstavligen. Det gäller att skörda i rätt tid, inte för sent och inte heller för tidigt. Tre viktiga parametrar att titta på är druvans syranivå, sötma/sockerhalt och även tanninhalt. Allt måste vara i balans. Strax innan skörden jobbar man därför extra flitigt ute i fälten. Provsmakar, tittar på druvornas färg och gör tester på druvjuicen. 

Det finns aldrig en exakt mall och tidpunkt för skörden. Allt beror på hur klimatet har varit under året, vädret och mognadstiderna varierar även stort mellan de olika druvsorterna. På det södra halvklotet sker i regel skörden under mars och april.

I regel skördas alltid de gröna druvorna först. Där vill man bibehålla så mycket syra och fräschör som möjligt. Blå druvor kan ofta ta längre tid på sig att mogna, en del sorter är redo att skördas först i november. 

Det finns två sätt att skörda på. För hand eller med hjälp av maskiner. Båda metoderna har sina för- och nackdelar. 

Med handskörd kan man redan inne i vingården gallra bort de klasar som inte håller måttet. Det är också ett mer varsamt sätt att ta hand om druvorna. Nackdelen med skörd för hand är dock tidsåtgången och att arbetskraften är kostsamt. Det är även ett hårt arbete och en del av skörden sker ofta under natten, då det ännu en svalt. Detta för att inte jäsningen ska komma igång av sig själv. 

Skörd med hjälp av maskiner påbörjades redan under 1960-talet och har idag tagit över en stor del av skördearbetet runt om i världen. Fördelen med maskinerna är framför allt att det går snabbt och därmed är mer kostnadseffektivt. Däremot kan en skördemaskin inte komma in i alla vingårdar. Branta sluttningar och ojämn mark är inte lämpade för maskinerna. En skördemaskin kan inte heller göra ett urval av druvor, så även klasar som är övermogna och ruttna kan komma med i skörden. Det finns även en risk att maskinerna skadar både frukten och vinrankorna under den pågående skörden. 

När allt är skördat och klart körs druvorna direkt till vineriet, för att så småningom krossas, jäsas, lagras och på sikt bli till ett färdigt vin. Som vi sedan kan njuta av. 

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 06 Okt 2021