sota-bubblor-fran-australien
Vinkunskap

Söta bubblor från Australien

Äntligen sommar, en tid för ledighet och njutning. Helst utomhus och kanske med ett glas lätt bubblande vin? Söta och lätt pärlande bubblor. Solmogna jordgubbar, rabarber, mogna stenfrukter och vit choklad, en smak av sommar helt enkelt. 

Nyheten Innocent Bystander Moscato görs på två olika typer av muscatdruvor – gordo muscat och black muscat. Precis som sin förlaga i Italien – Moscato d’Asti – har vinet en låg alkoholhalt på endast 5,5 volymprocent. Gott att sippa på som det är. Eller, se det som en dessert i sig. 

Annars passar mousserande och söt moscato alltid bra till efterrätter med bär och frukt. Som bärpajer, rabarberkräm, inlagda stenfrukter med fluffig vaniljgrädde eller en klassisk gräddtårta med jordgubbar. En kula glass med dina favoritsmaker blir också smarrigt. Varför inte duka upp för en trevlig eftermiddagssittning med afternoon tea? Ett glas rosa bubblande moscato och scones med lemoncurd eller jordgubbssylt känns som ett självklart val i sommar. 

Hur tillverkar man moscato då?

Enligt charmat-metoden, precis som en prosecco. Metoden är döpt efter sin uppfinnare Eugene Charmat. Han tog patent på sin revolutionerande uppfinning redan år 1907. 
Metoden innebär att viner jäser en andra gång på tank efter att man har tillsatt jäst och socker. Jästen äter upp sockret vilket sätter igång en process med en andra jäsning varvid bubblorna bildas. Ett fruktigt, mousserande vin har bildats! Vinet lagras vidare i 18 till 24 månader på ståltanken innan det tappas på flaska. Metoden går även under namnet tankmetoden. 

Nyhetens ursprung 

Innocent Bystander Moscato kommer från Australien och görs av producenten med samma namn. Det är en relativt ung firma i Yarra Valley, grundad i slutet på 1990-talet. På gården erbjuds både vinprovningar och även trevliga måltider i den egna restaurangen. Fokus ligger på, framför allt, viner gjorda på pinot noir, chardonnay och även moscato. Man gör också en serie viner på italienska druvor som arneis, nero d’avola och spanska tempranillo bland annat. 

Australien är dock långt bort. Tur att vi kan poppa en flaska moscato även här hemma i Sverige. Ett vin som finns i det fasta sortimentet från och med 1 juni 2022. 

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 13 Jul 2022