har-du-satt-jerez-pa-din-bucketlista-an
Vinkunskap

Har du satt Jerez på din bucketlista än?

Om inte så är det dags. I de flesta av Spaniens vinregioner producerar man söta viner, men på den svenska marknaden känner vi nog mest till sherryn, ett starkvin som tillverkas i södra Spanien runt städerna Jerez, El Puerto de Santa Maria och Sanlucar de Barrameda. 

En resa till Jerez står högt upp på min bucketlist. Staden är omringad av vinodlingar och det finns en mängd sherry-bodegor (vinkällare) att besöka. Men staden Jerez har även en mycket vacker, gammal stadskärna med en morisk fästning. Som omväxling kan du även njuta av att dansa flamenco, beundra de andalusiska hästarna när de dansar, titta på tjurfäktning, besöka det vackra zigenarkvarteret och en mängd ovanliga kyrkor och museer. Men om du frågar mig så skulle jag så klart åka dit för sherryns skull. Jag skulle sitta på ett av torgen i Jerez och sippa på minst ett glas sherry. 

I området runt Jerez finns den kritvita kalkjorden Albariza. Det är där de finaste druvorna växer och jordmånen sägs ge vinet som görs av dessa stor finess och högre alkoholhalt. Det är druvorna palomino fino, pedro ximenez och moscatel som är vanligast. Av dessa druvor görs en mängd olika sorters sherrystilar från torra lätta varianter med krispig, jästig doft och smak till simmiga, bärnstensbruna eller till och med chokladbruna söta varianter. Alla har sina regler men det är den s.k. Solerametoden som gör att sherryn får sitt säregna uttryck. Tunnorna som vinet lagras i ligger i rader ovanpå varandra och när man tappar upp vätska i flaskor ur den äldsta tunnan, fyller man på ifrån lagret ovanpå. Det innebär att den färdiga sherryn oftast har en massa olika årgångar i sig. 

När man kikar på sherryns historia så ser man ett majestätiskt vin som varit omtalat i lyriska ordalag av självaste William Shakespeare. Det har varit drycken ”á la mode” hos upptäcktsresande, i kungahus och på stiliga galamiddagar. Men så ett tag blev sherryn lite styvmoderligt behandlad. Man fnös lite åt den och tyckte att det bara var gamla blåhåriga brittiska damer som tog sig en styrketår i smyg i ett litet graverat glas. Men nu sedan ett tag har sherryn återigen blivit hipp och modern och jag är inte ensam om att tycka att det är makalöst gott att sippa ett iskallt glas fino eller montillado till en bit lagrad ost eller till denna underbara brownietårta.

Men de gamla damerna hade faktiskt ett ess i rockärmen för det var ju även vanligt att använda sherry i matlagning. Jag gör som dem och kokar in päron i sherrysockerlag och serverar dem med lätt vispad grädde. 

Om du inte än provat någon av de olika varianterna av sherry så är det dags nu! 

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 29 Sep 2022