tango-och-grillfest
Vinkunskap

Tango och grillfest

Tack och lov finns det gott om vin i Argentina. Allt från maffig malbec till pepprig syrah – och fylliga vita viner. Det finns mycket att upptäcka i det vidsträckta landet i Sydamerika.

Den blå druvan malbec är tveklöst Argentinas signum när det gäller rött vin. Fyllig, fruktig, personlig och rik på smaker av bland annat viol, plommon, jordgubbar, skogsbär och anis. Malbec trivs onekligen i Argentina, även om dess ursprung är Bordeaux. I mitten på 1800-talet bestämde sig denna druva för att ta en resa över Atlanten, där den sedan har rotat sig (bokstavligen). Numera är malbec Argentinas mest odlade druva. 

Argentina är mycket mer än malbec

Tack vare landets storlek, bergiga landskap och klimatskillnader finns här en enorm bredd på vinstilar och druvor. Bonarda, som är en inhemsk druva, är den näst mest odlade efter malbec. Tätt efter kommer cabernet sauvignon och därefter syrah. På den vita sidan dominerar en annan lokal förmåga, torrontés riojano – följt av kändisen chardonnay och på tredje plats chenin blanc. 

Syrah gör sig allt mer gällande

Tidigare användes syrah främst som blandningsdruva i Argentina, men är nu på uppgång. Idag ser vi den på egen hand och druvan anpassar sig fint efter landets olika klimatzoner och höjder. På tal om höjder så har Argentina några av världens högst belägna vingårdar. I provinsen Salta i norr odlas det druvor upp till 3 000 meter över havet. Imponerande. Och samtidigt bra för druvorna, som svalkas av fräscha vindar och svala nätter. 

Provinsen Mendoza dominerar 

Argentinas mest kända och största odlingsområde är och förblir Mendoza. Det ligger i landets mitt, nära gränsen till Chile. En plats som också har vingårdar högt över havet som domineras av blå druvor. 

Maten då? 

Argentina är ju känt för sitt kött. Det är alltid en grillfest, eller asado som det heter där, på gång. Då grillar man allt, från finaste filén till stora steken, korvar och inälvor. Köttet serveras ofta med den goda såsen chimichurri, gjord på olja, vitlök, persilja, röd chili, oregano, rödvinsvinäger, salt och peppar. En smakrik salsa som kräver sin asado. Och sitt röda fylliga vin. Varför inte en syrah från Mendoza? 

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 14 Apr 2019