toscana-regionen-som-har-allt
Vinkunskap

Toscana - regionen som har allt

Italien består av 20 regioner. Toscana är en av de största och även en av de mest kända. Maten, historiken, naturen och inte minst vinerna lockar turister året om.

Men vinerna har inte alltid varit lockande, eller särskilt bra. Nog för att det är charmigt med de runda bastflaskorna som även går under namnet fiasco. Flaskan hade sin funktion förr i tiden, då korgen gav ett bra skydd under transporter. Men det var inte lika noga med vad som fanns på insidan. Detta ändrades tack och lov när en vinlag infördes i Italien under 1960-talet. Lagen ställde krav på vinets kvalitet, tillåtna druvor med mera.

Druvan som ger Chianti sin smak

Den viktigaste druvan i Toscana är sangiovese. Den har huvudrollen i de flesta av distriktets viner. Allt från Chianti Classico till Brunello di Montalcino och Vino Nobile di Montalpulciano. Namnet sangiovese tros komma från sangius jovis, som är latin för Jupiters blod. Någon blodsmak i munnen ger inte sangiovese som tur är. 

Mat och dryck i fin harmoni

Körsbär, körsbärskärnor, plommon, vilda örter och uppfriskande syror ingår i ett glas sangiovese. Aptitretande, med rena smaker, lätt att kombinera till det välkända toscanska köket, där vi hittar goda charkuterier, vildsvinsragú och så klart bistecca fiorentina. Denna stora stek brukar grillas och sedan serveras med flingsalt, lokal olivolja och en enkel sallad.

Det finns alltid mer att upptäcka

Det enkla och genuina i Italien är a och o. Fina råvaror ska inte krånglas till för mycket. En bra köttbit och ett glas sangiovese kommer alltid smaka gott. Fast allt är inte rött och kött i Toscana. Här odlas även gröna druvor som vermentino, trebbiano och den lokala druvan vernaccia. Vernaccia odlas i närheten av den vackra lilla byn San Gimignano. Utöver vinet Vernaccia di San Gimignano är den medeltida byn känd för sina torn. Mer än ett dussin torn ”tornar” bokstavligen upp sig över murbeklädda San Gimignano. Ett av många vackra utflyktsmål i Toscana.

Missa inte regionens vackra huvudstad

Vi får inte heller glömma Florens, som faktiskt är huvudstad i Toscana. Det är en bra utgångspunkt för den som vill besöka vingårdarna i Chianti som ligger några mil söder om staden. I Florens är det ett måste att gå på någon av broarna som leder över floden Arno. Promenera över Ponte Vecchio – den gamla bron – och ta sedan sikte mot en av stadens alla piazzor – torg. Beställ in ett glas sangiovese och kanske en bistecca fiorentina eller lite god chark. Luta dig tillbaka och njut av la bella vita.

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 18 Feb 2019