varmande-viner-fran-rhonedalen
Vinkunskap

Värmande viner från Rhônedalen

Lätta, friska och vita viner i december? Njae, valet faller snarare på röda, mulliga och kraftfulla viner med smaker som värmer i vinter.

Det finns många viner och många regioner som står för värmande viner. Men få kan konkurrera med den mångfald som Rhônedalen erbjuder.

Fylliga vita viner. Rika röda med smaker av örter. Rött vin med toner av svartpeppar eller mer saftiga grenachebaserade röda från södra Rhône. Mörk och personlig rosé från Tavel. Rhônedalen står för allt, och lite till.

Vi startar i norra Rhône, som också är namnet den flod som slingrar sig genom området. Här ligger kända appellationer - vindistrikt - som Condrieu, Hermitage och Côte-Rôtie. Den dominerande druvan är syrah och vinerna är fylliga, eleganta och långlivade med toner av peppar, örter, lagerblad och charkuterier. Det odlas en mindre del gröna druvor här också, som roussanne, viognier och marsanne.

Ju längre söderut vi färdas längs med floden Rhône desto varmare blir klimatet och jorden mer bördig. Det ändrar också stilen på vinerna och påverkar vilka druvor som trivs bäst. Här hittar vi välkända områden som Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueyras och Lirac bland annat. Tack vare klimatet är det istället druvan grenache som dominerar här. Den används flitigt i nästan samtliga viner, ofta tillsammans med cinsault, carignan, mourvèdre och syrah. Även här görs en mindre del vitt vin, på grenache blanc, picpoul, clairette och roussanne bland annat.

Tack vare sin djupa frukt och inslag av aromatiska örter passar vinerna extra bra till lite fylligare mat. På sommaren är de alltid ett säkert kort till maten från grillen. På vintern matchar vi dem helst med långkok, mustiga grytor och viltkött. Gärna mat som också har inslag av rosmarin, timjan, peppar och andra örter - precis såna smaker som vinerna har.

Har du ännu inte valt ut ett vin till nyårsmiddagen, kanske ett rött från Rhône kan passa? Måltiden på nyårsafton inleds ofta med något lättare i form av fisk eller skaldjur och tillhörande champagne eller vitt vin. Därefter kommer en bättre köttbit med goda tillbehör som en smakrik rödvinssås, potatisgratäng och rostade rotfrukter till exempel. Mat i säsong med mycket smak och även viss sötma. Inte helt långt ifrån ett rött vin från Rhônedalen. Viner med örter, fruktsötma, fylliga skogsbär och värme.

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 16 Dec 2019