vi-besoker-akarua-pa-nya-zeeland
Vinkunskap

Vi besöker Akarua på Nya Zeeland

Nya Zeeland delas upp i två öar. Nordön och Sydön. Idag besöker vi Sydön där vår producent Akarua håller till.

Central Otago må vara ett litet vinområde sett till världens totala vinproduktion, men här görs stora viner som väl kan mäta sig med många av de främsta gårdarna i Europa.

Som vinland är Nya Zeeland fortfarande unga. Vin blev en kommersiell framgång först i slutet av 1970-talet. Innan dess producerades vin mest för inhemsk konsumtion. Det var tiden innan sauvignon blanc slog vinvärlden med häpnad. Numera vet de flesta hur klassisk sauvignon blanc från Nya Zeeland smakar. Och många gillar den.

Vad man kanske inte vet är att Nya Zeeland är en hejare på hållbar vinodling.

I dagsläget är nästan hela landets vinproduktion klassificerad som hållbar och merparten av landets producenter är medlemmar hos Sustainable Winegrowing New Zealand. En organisation vars syfte är att arbeta för en hållbar och miljövänlig vinframställning.

Vi hälsar på vingården Akarua

Andrew Keenleyside, vinmakare hos Akarua

En av organisationens medlemmar är Akarua. De har sin vingård på landets södra ö, Sydön, där det kända kvalitetsområdet Central Otago ligger. Området är framför allt förknippat med druvorna pinot noir och chardonnay, som trivs där tack vare det svala och jämna klimatet.

Akaura är en ung vinfirma. De första vinstockarna planterades i slutet av 1990-talet av familjen Skeggs, som fortfarande är ägare. Idag förfogar man över hela 120 hektar vingårdar, där flertalet av vinodlingarna ligger i några av de bästa distrikten i Central Otago, som Bannockburn till exempel. Tack vare de stora ägorna behöver man inte köpa in någon frukt. Akarua har därmed kontroll över allt de producerar, från vingården till den slutgiltiga produktionen – vinet.

Fokus hos Akarua ligger framför allt på pinot noir, en druva som Akarua har satsat stort på. Idag består över 90 procent av deras gårdar av just pinot noir. Den trivs i det friska och jämna klimatet på Sydön och utvecklar pigga toner av syrliga körsbär, plommon och vilda örter. 

Perfekt till julskinkan

Utöver pinot noir odlar de även chardonnay, riesling, sauvignon blanc och pinot gris. Några av druvorna hamnar till och med i mousserande vin. En kategori som Akarua är riktigt starka på. De gör vinerna helt enligt champagnemetoden, med en andra jäsning på flaska och främst på druvorna pinot noir och chardonnay. Två av de viktigaste druvorna i Champagne.

De mousserande vinerna från Akarua finns inte tillgängliga på den svenska marknaden i dagsläget. Det gör däremot deras Rua som ligger i det fasta sortimentet. Den är gjord på 100 procent pinot noir och smakar friskt och livligt av körsbär, vilda hallon och färska örter. Perfekt till Mårten Gås eller varför inte prova till julbordet? Pinot noir tycker om både köttbullar, julskinka och kallskuret. 

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 18 Nov 2020