Vinets Historia och Vinets Dag i januari
Vin har framställts i många tusen år. Faktum är att arkeologiska bevis styrker att vin framställdes 6 000 år f.Kr. i lerkärl, så kallade amforor. Förmodligen har man dock odlat och framställt vin mycket längre än så, kanske till och med ända tillbaka till när vi människor blev bofasta.
Till Europa kom vinet dock först för cirka 3 500 år sedan då det fick följa med handelsmän, som fenicierna exempelvis, från Asien till Medelhavet där de gamla grekerna snabbt fick upp ögonen för den ädla drycken. Romarna spred sedan kunskapen vidare runt hela medelhavet under sin storhetstid och många berömda vindistrikt, som franska Bordeaux, grundades av just romarna.
Old school igen
Lerkärl har idag börjat användas igen och vissa vinmakare framställer vin ”old school” i amforor. Dessa heter ”kvevri" i Georgien som anses som vinets vagga, och det går idag att hitta just georgiska amforaviner på marknaden. Väldigt spännande och man får en liten idé om hur vinerna smakade då, för mycket länge sedan.
Firar du vinets dag?
Självklart ska vinet och dess hårt arbetande vinodlare och vinmakare firas och ha en egen dag. Denna infaller den 22 januari och under denna dag ordnas storslagna vinfestivaler världen över och det provas vin och skålas till Saint Vincents ära. I Sverige har dagen införts på initiativ av Svenska Vinakademien med syfte att lyfta svensk vinkultur och uppmuntra att njuta vin av kvalitet över kvantitet.
Faktum är att traditionen att fira vinets dag går ända tillbaka till medeltiden. Kärt barn har som bekant många namn och alla är väl bekanta med romarnas Bacchus, grekernas Dionysos och inom nordisk mytologi asaguden Kvaser- som sägs ha skapat mjödet. Dock är det faktiskt inte företrädelsevis dessa gudar man firar, utan istället hedrar man alltså helgonet Saint Vincent som vinmakare och vingårdsarbetare historiskt har tillbett som sitt skyddshelgon.
Vincent av Zaragoza/Saragossa var en spansk diakon som dog martyrdöden under den romerska kejsaren Diocletian år 304 e.Kr.under den slutgiltiga kristna förföljelsen. När kristendomen så småningom spreds i Europa togs vinet upp som ett av sakramenten. Idag har Saint Vincent alltså blivit en symbol och ett skyddshelgon för vinodlare och vinmakare över hela världen. Varför är oklart, kanske är det så enkelt som att namnet Vincent associerats till det just ”Vin”. Att valet av datum föll på den 22 januari har troligtvis berott på att skördearbetet för året då var över.