Vinlandet Australien
Stora fylliga viner på shiraz och smörig ekfatslagrad chardonnay. Så kunde man sammanfatta vinstilen i Australien, i alla fall för 20-30 år sedan.
Fylliga viner med mycket frukt och smak finns kvar. Men istället för att enbart fokusera på kvantitet har man ökat kvalitén och även börjat experimentera med nya och spännande internationella druvor.
Australien som vinland är egentligen relativt ungt. Landets vinindustri genomlevde en enorm utveckling under 1950-talet, då man gick från att främst producera starkvin till torra röda och vita viner.
Tack vare sin storlek, olika klimatzoner och skillnader i jordmån går det att producera en mängd typer av viner i Australien. Vitt, rött, sött och mousserande. Kraftfulla, smakrika, slanka och friska.
Stora och mindre regioner
Landet delas in i större områden med flertalet både stora och mindre deldistrikt. Störst är South Eastern Australia, där tre kända vindistrikt ligger – South Australia, Victoria och New South Wales. Inom South Eastern Australia framställs merparten av allt vin i landet.
Västerut hittar vi Western Australia med mindre områden som Margaret River, omtalat för sina slanka och fräscha viner, främst på pinot noir och chardonnay.
Söderut, i South Australia, ligger många erkända distrikt som McLaren Vale, Coonawarra, Barossa Valley, Clare Valley och Eden Valley bland annat.
Svalt och vinpinat är det på ön Tasmanien, som är belägen söder om Melbourne, cirka 24 mil från landets kust. Det är ett litet vinområde, som idag gör komplexa viner av hög kvalitet, framför allt på chardonnay, pinot noir och även riesling. Druvor som mår bäst i kalla klimat. Tasmanien börjar också bli mer och mer omtalade för sina mousserande viner, gjorda enligt den traditionella metoden precis som i Champagne.
Viktiga druvor
Landets mest odlade druva är den kända shiraz. En druva, och framför allt en ursprungstypisk vinstil, som onekligen har satt Australien på vinkartan. Ofta är vinerna kraftfulla och fruktdrivna, med generösa smaker av plommon, viol, peppar och skogsbär. Utmärkta till grillat, höstens grytor, viltkött och inte minst för lagring.
Cabernet sauvignon kommer på stadig andraplats. Den blandas ofta med shiraz eller med merlot och cabernet franc, precis som i Bordeaux.
På den vita sidan är chardonnay dominerande. För den som tycker om den fatlagrade, solmogna och smöriga stilen, frukta ej, den finns kvar. Fast numera sida vid sida av mer elegans och svalodlad frukt.
Riesling är förresten också en betydande druva i Australien, och även den inte lika kända semillon. Båda har funnit sin plats på denna enorma kontinent. Här kan man hitta välgjorda och friska viner som kan lagras i decennier.
Det finns också en nyfikenhet och experimentlusta hos Australiens vinproducenter. De är inte rädda för att ta in nya druvor från Europa, som fiano, arneis, aglianico och tempranillo till exempel. Det finns alla möjligheter att skapa storslagna viner i alla prisklasser Down Under.
Resan för Australien som vinland har bara precis börjat.