vinresa-till-bourgogne
Vinkunskap

Vinresa till Bourgogne

Världen öppnar upp och det är äntligen lättare och framför allt tillåtet att resa igen. Varför inte börja planera en vinresa till ett av de bästa distrikten i Frankrike – Bourgogne?

Bourgogne ses som världens främsta vinområde. Där produceras några av de bästa, mest eleganta men också mest dyrbara vinerna som går att få tag på. Vinstilen går år det svala, friska och långlivade. En stil så många andra länder och vinproducenter vill efterlikna. 

Området är komplext med en mängd olika små byar, appellationer, odlingsplotter och producenter. Det enda som är enkelt att lära sig är druvorna. Här odlas i huvudsak pinot noir på den röda sidan, och chardonnay för de vita vinerna. 

Många vinfirmor kräver att man bokar ett besök i förväg. Hos vår producent Patriarche Père & Fils kan man boka både guidade besök med provning eller gå runt själv i de kilometerlånga vinkällarna. Där lagras omkring tre miljoner flaskor, en imponerande siffra!

Patriarche Père & Fils har blivit något av en institution i Beaune, som är huvudstaden i Bourgogne. Det är en av de äldsta firmorna och idag en av de största. Vinfirman grundandes redan 1780 av Joseph Bouchard och Jean-Baptiste Patriarche. Två affärsmän som slog sig samman för att starta en vinhandel. Huvudkontoret ligger kvar på samma plats, i ett gammalt kloster. 

Där tar man emot omkring 60 000 besökare årligen. Besök som går att boka direkt på hemsidan. Här får du chansen att prova dig igenom firmans breda utbud av viner. Från friska vita med ursprung Chablis och olika andra distrikt i Bourgogne, till rött på druvan gamay som odlas i Beaujolais och storheter på den älskade druvan pinot noir. 

Man gör också en rad mousserande viner. Både enligt den traditionella metoden med en andra jäsning på flaska, precis som i Champagne, samt tankmetoden. En metod som även går under namnen cuve close- och charmatmetoden. Samma framställning som används för att göra prosecco. I vårt sortiment just nu finns en ekologisk nyhet – Patriarche Heritage Organic Brut, som görs enligt tankmetoden och på druvorna chardonnay och grenache blanc.

Ett uppfriskande somrigt mousserande vin, att servera till allt från småplock till rätter med fisk och skaldjur. Varför inte avnjuta det som en aperitif under tiden som man planerar efterlängtade vinresor?

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 31 Maj 2022