vit-manad-alkoholfritt-pa-det-nya-aret
Vinkunskap

Vit månad – alkoholfritt på det nya året

Januari. En månad att smälta mängder av intryck från julfirande, nyårskalasande och trettonhelgsfestande. För kontemplation och återhållsamhet. En månad vi gärna sparar in lite på utgifterna efter storhelgernas utsvävningar. 

Många väljer även att ta några veckor eller kanske en hel ”vit månad”, tänker på hälsa och välmående och socialiserar mindre. Man ägnar sig åt sig själv och den närmaste familjen istället. Man tar det lugnt och vårdar kropp och själ lite extra väl. Och kontraster är ju viktigt. För att uppskatta lyxig mat och exklusiva drycker behöver man som bekant även enklare leverne och i visst mått avhållsamhet. 

Dessutom är det ofta lite hål i plånboken efter julklappsinköp, systembolagsbesök och tunga matkassar med ingredienser till nyårsmenyn. Det passar därför väldigt bra att spara lite denna mörka och kanske något nedvärderade, ibland bespottade månad. Använd den istället! Gör januari till en ljusare månad än den kanske anses som. Uppfinn nya maträtter av julresterna, umgås med nära och kära, ta långa promenader, tänd ljus, läs böcker och slappna av i långa, varma bad. 

Kanske blir januarimaten på matresterna med nyttiga förtecken? Kålresterna blir hälsosam, krispig och finriven sallad sprinklad med kvarvarande valnötter eller hasselnötter och kanske med resterande hackade dadlar. Apelsinerna kan pressas ner i en saftig dressing och finns det vinteräpplen kvar i svalen eller matkällaren går de fint att skala, kuba och blanda även dessa i salladen. Mums! Köttbullarna blir toppen i en wrap med coleslaw, eller på smörgås med överbliven rödbetssallad. Ja, bara fantasin sätter gränser. Skinkan gör sig utmärkt i pytt i panna, dryga ut och gör den nyttigare med rotfrukter, svamp och örter! 

Alkoholfria viner har utvecklats mycket kvalitetsmässigt de senaste åren och idag finns det många fina alternativ av god kvalitet och karaktär både av cider, öl och vin. Vad passar bättre i januari än ett alkoholfritt mousserande vin? De mousserande alkoholfria vinerna har fått ett rejält uppsving i kvalitet med vår svenske champagneexpert Richard Juhlins välgjorda, smakrika Blanc de Blancs i täten. Och mousserande viner är långt ifrån bara aperitifvin. De passar utomordentligt till snittar, småplock eller ofta genom hela måltiden. Håll menyn till milda smaker, vegetariska anrättningar eller rätter på ljust kött så lirar det finfint. 

Richard Juhlin Non Alcoholic Blanc de Blancs är fruktig, saftig och fräscht syrlig med fin, livlig mousse och karaktär av mogna gula äpplen, nektarin, apelsin, smörig Tarte Tatin, Mariekex, mandelmassa och vaniljstång. Detta mousserande vin är gott som det är väl kylt, eller till förrätten, den matiga salladen, till eleganta rätter av fisk- och skaldjur, vegetariska rätter eller till kyckling. Med sin fruktsöta karaktär matchar detta vin även sushi och andra lite kryddheta asiatiska rätter. Njut av januari!

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 25 Jan 2023