fungerar-vitt-vin-till-kott
Vinkunskap

Fungerar vitt vin till kött?

En gammal beprövad devis är ”vitt vin till fisk” och ”rött vin till kött”. Det ligger absolut en hel del i de traditionella tankarna om olika viner till olika maträtter, men det är inte hela sanningen. I många fall fungerar det alldeles förträffligt med vitt vin till kött. 

När man fantiserar om den där saftiga biffen får förmodligen majoriteten även upp ett glas rött vin på näthinnan. Ett vin av den typen kräver en kraftig dos av både protein och fett för att runda av det röda vinet. På samma sätt lyfter vinet köttets smak. Tillsammans skapar de en fenomenal smaksensation, men är den enda rätta matchen? Kött är ju som bekant mycket mer än bara den blodiga biffen.

Champagne till råbiff?

Vill du prova en riktig höjdare är champagne till råbiff något som måste provas för den oinvigde. Genom att klämma in en sesam- eller soja-majonnäs hjälper man den något oväntade kombinationen, vilket framhäver klockrena smaker. Ha i bakhuvudet att fett och salt går hand i hand med vin. Tillsammans framhäver de smaker som har tendens till att te sig orealistiska.

Kraftigare vitt till fläsk 

Ljusare kött som kyckling, fläskfilé, lamm samt kalv är utmärkta komponenter till lite kraftigare vita viner. Att smakspegla är en säker väg att gå, exempelvis lammets örtiga tillbehör tillsammans med örtigt vitt vin. Vid smörstekta och panerade måltider, som förslagsvis schnitzel, passar ett fylligt, nötigt gärna ekfatslagrat vitt vin perfekt. Om vi har brynt smör till anrättningen eller en smörig sås, blir det om möjligt, ännu godare. 

Rätter med hetta

Om du har en kryddstark rätt på tallriken så rekommenderas vitt vin som det ultimata valet. Kryddhettan krockar nämligen med strävheten som vi hittar i röda viner. Alltså eliminerar vi denna krock när vitt vin serveras istället för rött. I fallet hetta får vinet gärna luta åt det fruktigare hållet. Vid rejäl chilihetta lägger man gärna till en liten mängd restsocker i vinet, detta dämpar hettan i stället för att ha ett torrt vitt vin med hög syra, som gör motsatsen och ökar hettan. En tysk halvtorr riesling är toppengott till kryddiga kycklingtacos, eller varför inte heta fläskfiléspett serverade med mangochutney.

Kombinera syra med syra

Om vi blandar in en syra i maträtten förslagsvis i form av en syrlig sås, tomat eller citron, bör även vinet bjuda på syra. Allting handlar om rätt balans, med plats för egna personliga preferenser. Det finns inga rätt eller fel, prova och smaka av tills du finner din egen smakstil. 

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 10 Jul 2023